Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Zlatan vet vad han gör – han vet om kamerorna

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Det kommer bli en glödhet transfersommar”

1 av 2

Ett spontant utbrott?

Säkert.

Men inte bara.

Zlatan är för smart och rutinerad för att inte veta vad han gör, även när han är skitförbannad.

Zlatans höst i Paris var skadedrabbad och kall.

Samma sak i januari. Avslagen på plan, avsomnad i intervjuer.

”Något är fel!”, klagade de franska kollegorna;

”Ibra blir ju inte ens arg längre”.

Nå, vi kan väl konstatera att det sistnämnda inte gäller mer. Zlatan har vaknat och är tillbaka som sitt vanliga jag.

Äntligen, säger jag. För en Ibra utan humör och passion är bara ett skuggspel och en andeviskning av hans mest gigantiska jag.

Tecken på att han vill bort?

Det kommer att bli en varm vår  - och glödhet transfersommar - kring Zlatan. I går viskade mina Paris-kontakter, liksom de (mer konspiratoriska) i Italien om att utbrottet i Bordeaux bara är ännu ett tecken på att Zlatan vill bort från PSG, Frankrike och Ligue 1.

Dels för att orden ”jävla skitland” inte direkt är en kärleksförklaring. Men framför allt för att Zlatan tillåter sig att få den här typen av raserianfall öppet, på en arena, innan han hunnit in bakom omklädningsrummets skyddande väggar.

Zlatan är 33 år, han är en oerhört rutinerad världsspelare på toppnivå. Han vet precis hur påpassad han är och han är fullt medveten om att det vimlar av kameror och mikrofoner på en fotbollsarena.

Jag tror inte att han regisserat sitt utbrott, absolut inte. Och han har förvisso ett häftigt temperament. Men det är länge sen Zlatan var en ung kille som tappade kontrollen.

Han vet vad han gör

Numera är det snarare så att varken PSG eller svenska landslaget kan kontrollera honom fullt ut. Men Ibra själv, han har koll, han vet vad han gör.

Tv-bilderna visar hur han går en lång stund och ropar och skäller och för en lång harang på engelska. Det är inte ett spontant, snabbt ”fan” och så bra med det. Zlatan tillåter sig att ha det här utbrottet och racka ner på både franska domare, franska ligan och landet Frankrike.

Han vet vilken symbol han är för PSG, han vet vilken fixstjärna han är för den franska fotbollen och hur omhuldad han varit sen han landade i Paris i juli 2012.

Ändå gör han så här.

Vi kan alla bli arga och jag är, som sagt, glad att se Zlatan tillbaka i god gammal form, i full glöd.

Men att PSG:s, ja hela franska ligans viktigaste spelare, går loss såhär, det ger inga bra signaler ur PSG-synpunkt.

Varför gör Zlatan så här? Det var frågan för dagen i går i Paris-klubben. Och Zlatan, han fick vackert sätta  sig i PSG-TV och försöka (bort)förklara sig.

Han verkade inte särskilt ångerfull och det tycker jag inte heller att han ska vara. De franska domarna håller verkligen en högst varierande nivå.

Däremot måste han redan på förhand ha varit medveten om konsekvenserna – och struntat i dem. Rasande eller ej, Zlatan är inte dum, tvärtom.

”Ett klassiskt raseriutbrott på vårkanten. Första tydliga tecknet på att det stämmer att han vill bort i sommar. Vi har sett det i klubb efter klubb”, messar en kontakt. Att Zlatan aldrig varit längre än tre säsonger i en klubb ökar på spekulationerna.

Vill vinna allt

Ibra har inte studerat mängder med fransk historia. Men han behövde inte vänta på att höra de hätska reaktionerna från alla håll för att veta att fransmännen är stolta patrioter.

”Jävla skitland” är mer svårsmält än den segaste vitlökssnigel. Särskilt som alla vet att Ibra i början hade svårt att acklimatisera sig i Paris och fortfarande knappt talar någon franska alls.

PSG visade med sin imponerande bragd mot Chelsea att man blir farliga i Champions League. Men mot Bordeaux svajade man igen. Och Zlatan vet att sista tåget för ännu ett klubbyte på hög nivå snart går.

Zlatan är på igen, han är arg, han är laddad, han är rastlös, han vill mer, han vill vinna allt.

Det bådar gott för PSG i den intensiva säsongsupplösning som nu väntar.

Vad som händer sen, det återstår att se.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad: