”Mycket är spekulationer – men inte bara”

SPORTBLADET

Juventus ena dagen, Milan den andra,

Inter den tredje.

Ska man tro de italienska fotbollstidningarna är Zlatans återkomst den stora drömmen just nu.

Ord betyder så mycket. Det visste Zlatan Ibrahimovic redan innan och nu mer än någonsin. Efter hans utbrott efter Bordeaux-matchen har spekulationerna kring en flytt för Ibra exploderat.

Zlatan placeras i såväl Premier League som La Liga. Men det är i Italien, där han började sin internationella toppkarriär och spelat sju säsonger, som ryktena fått mest fart.

Av förklarliga skäl. Italien kommer alltid att vara speciellt för Zlatan och hans familj. Och han kommer alltid att vara speciell för italienarna. Ingen annanstans älskas hans egensinnighet och kaxiga uttalanden på samma sätt.

Men framför allt ses Ibra verkligen som en spelare som avgör matcher och vinner ligor åt sina lag.

Bara i Champions League-spelet är han stundtals ifrågasatt.

Den senaste veckan har Zlatan placerats i såväl Milan som Inter som Juventus. Och drömmen om Ibra dröjer kvar även i Rom.

Agent Mino Raiola dementerar allt men det säger egentligen ingenting. Det ingår i spelet. Raiola har förnekat varenda flytt genom åren, ända fram tills den varit klar. I transferspelet blåljuger alla, hela tiden.

Men även om man lägger Raiola åt sidan är det mycket som är rena spekulationer. Dock inte bara.

Så låt oss beta av ryktena, ett efter ett.

”Zlatan är inte lika osäljbar längre”

Juventus. Redan våren 2013 ville starka krafter inom Juve ha tillbaka Zlatan. Inte minst Pavel Nedved, som också togs till de vitsvarta av Raiola en gång i tiden, vill ha tillbaka Zlatan. Nedved ser också en framtida ledarroll för Ibra i Juventus. Klubben är tillbaka i sin gamla position som nummer ett och är nu i kvartsfinal i Champions League.

För två år sen bromsade vd Beppe Marotta som tyckte att Zlatan var både för gammal och för dyr. Han har inte tänkt om. Men nu är Max Allegri tränare.

Jag träffade Allegri så sent som för 1,5 månad sen. Han hälsade till Zlatan och talade väl om sin förre spelare. Allegri hade inte alltid lätt att hålla Zlatan på plats. Men tränaren vet att Ibra är en vinnare. Om Ibra vill återvända till lilla Turin är en annan fråga.

Inter. Roberto Mancini sa till mig, år 2006 då Zlatan skrivit på för Inter: ”Han kommer att bli bäst i världen”.

Mancini värderar Zlatan högt. Det pratas och skrivs om speciallösningar med den höga lönen men det mesta är spekulationer på redaktionell nivå.

Detsamma gäller Milan. I februari var jag bjuden på frukost i Casa Milan. Alla där pratade om drömmen om Zlatan, om hur man vill ha tillbaka honom. Men mellan vilja och kunna är det långt. Även det skulle bygga på en inte särskilt trolig lönesänkning för Ibra.

Vad vill PSG? Jag har skrivit det förr; Zlatan är inte lika osäljbar som tidigare. PSG har börjat blicka framåt och det här är sista chansen att tjäna pengar på Ibra innan kontraktet går ut 2016.

USA då? Möjligt men inte så troligt. Det känns lite tidigt.

Den dag Zlatan går till den amerikanska ligan vet han att hans karriär på toppnivå är över. Han är inte där än.

Han har mer att ge i Europa, på toppnivå.