Sverige regerar med två veckor till VM

SPORTBLADET

Rolf-Göran Bengtsson kvar i ledning. Henrik von Eckermann ny tvåa.

Sverige regerar nu serietabellen för lyxiga Global Champions Tour.

Unikt - och detta med bara två veckor kvar till hopp-VM i Frankrike.

Global Champions Tour, GCT, går över fjorton tävlingar och har totalt 83 miljoner kronor i prispotten. Konkurrensen är stenhård.

Den elfte omgången i centrala London på lördagen var inget undantag.

Henrik von Eckermann red sin VM-häst Gotha och gick en säker nolla i första rundan. I den andra föll tre bommar och det blev till sist en 18:de plats och sista poängplats. Von Eckermann har nu lite att tänka på till VM.

– När hindren är stora och man rider för dåligt så blir det så här. Hästen hoppade hur bra som helst, det här var enbart mitt fel, säger en missnöjd von Eckermann till Ridsportförbundet.

Poängen räckte ändå för att gå från tredje plats till andra plats i tabellen.

”Hästen inte redo”

Rolf-Göran Bengtsson lät VM-hästen Casall Ask vila och testade istället sin påläggskalv Unita Ask i London. Efter tre rivningar i första rundan utgick svensken på egen begäran och klappade om det lilla bruna stoet.

–  Min häst är inte riktigt redo för så här stora tävlingar, det blev för mycket för henne idag och jag kunde inte fullfölja, förklarade Bengtsson på presskonferensen.

Efter en stark säsong med Casall ligger han kvar i säker serieledning.

Sedan GCT startade 2006 är Rolf-Göran Bengtsson tredje bästa ryttare i poängtabellen genom alla år. Totalt har han ridit ihop cirka 12 miljoner kronor. 

Henrik von Eckermann gör sin andra säsong i touren och har fått ihop sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

I finalen i Doha i november har bägge chans till storslam på 4 miljoner kronor som går till den som vinner både serien och finalen.

Världsettan Scott Brash vann på hemmaplan i London med sin VM-häst Hello Sanctos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport