Tour de France är stor tv-underhållning

SPORTBLADET

Först var jag säker på att dom drev med mig. Grillpartyt i den österlenska bersån formligen kokade av åsikter om Tour de France.

I synnerhet huruvida danska TV2, vilket de andra hävdade, ELLER svenska Eurosport, som jag torgförde, är bästa ciceroner i julirusket.

Att det var 100% allvar, att dom inte enats om ämnet för att retas med en nördig tv-tyckare (därtill nollåtta), förstod jag då Båt-Sven satte punkt.

Han sa med patos: "Hörde ni då Rolf och Jul siade när danskarna skulle utnyttja kustvinden, och de prickade exakt rätt, det är koll!".

Alla följde upp med exempel. Att hela bersån följer touren på blodigt allvar behövde jag inte längre betvivla. Vi är fler än man tror.

Frågan är då snarare hur svensk tv, utöver Eurosport, bevakar loppet.

En svensk, Magnus Bäckstedt, gör en heroisk insats (just nu fyra, 6.27 efter) i ett av de största sportevenemangen.

Ändå blir det bara fotnötter, SVT och TV4 är lika dåliga. Den evige Bo Hansson är enda förmildrande omständighet.

Vi kan kräva MYCKET mer. Utsända tv-team till att börja med. Helst med start i dag då loppet efter en dags vila börjar på allvar i Centralmassivet.

För det är väl inte så att herrar tv-redaktörer lite till mans hoppas att Bäckstedt strax ska klappa genom?

Båstad-final mellan två argentinare en kulen måndag. Nej, det tände liksom aldrig till.

"OS inom oss" är en aning märklig skapelse. I går summerades OS 1984 av Katarina Hultling utan att någon förklarade varför man började just med spelen i USA.

Men serien dräller av ljuvliga bilder och minnen, som Valerie Briscoe-Hooks på prispallen, och känns klart mer motiverad än SVT:s UEFA-producerade inför-EM-odyssé.

sport i tv

Lars Nylin