Greene besegrad på 30-årsdagen

SPORTBLADET

Portugisen Francis Obekwilu vann före amerikanen

Stockholm

Maurice Greene fyllde 30, skulle visa att han var tillbaka.

I stället presenterade sig Francis Obekwilu, Portugal.

Världens snabbaste man hette länge Maurice Greene.

Överlägsen etta på 100 meter.

Efter ett mindre lyckat fjolår - skadad och bröt på VM - har Greene kommit tillbaka i år, hans 9,91 för två veckor sedan var inte årsbästa, men amerikanen kom ändå till Paris och Golden League-galan som guldfavorit inför OS.

Bra tillfälle var det.

Att vinna, sätta skräck i konkurrenterna och ge sig själv en finfin 30-årspresent.

Men Greene såg aldrig ut att ta hem loppet. Han kom iväg sisådär och var aldrig nära att gå ikapp portugisen Francis Obekwilu.

Vem?

Obewkwilu, en 25-årig Nigeriafödd sprinter som stannade i Portugal dit han kom för att tävla 1994. Två år senare vann han såväl 100 som 200 meter på junior-VM, men därefter har han mest sprungit 200.

Obekväm överraskning

I Paris visade han dock på allvar att han vill vara med och slåss om medaljerna även på den halva sträckan.

Det vill förstås Greene också, men på fredagen blev Obekwilu en obekväm överraskning för honom.

Greene verkade dock inte orolig, sade på presskonferensen:

- Jag behöver tre dagar för att acklimatisera mig när jag kommer till Europa, nu hade jag bara två. Jag kommer att vara i bra slag i OS, och redan i London (nästa fredag) lovar jag att gå under tio sekunder.

Uppträdde mänskligt

Damernas 100-meterslopp skulle bli en duell mellan hemmafavoriten Christine Arron och Ivet Lalova, den unga bulgariskan som chockat världen med att göra 10,77, världens sjätte bästa tid genom tiderna.

Men den här kvällen uppträdde hon betydligt mänskligare. Arron vann på 11,10, Lalova noterade 11,13 vilket bara räckte till en tredjeplats eftersom Bahamas Debbie Ferguson sprängde sig emellan med 11,11.

Beskedliga tider trots närmast ingen vind alls, och än är nog friidrottsvärlden inte övertygad om att allt gick riktigt rätt till när Lalova gjorde sitt fantomlopp hemma i Plovdiv i juni. Det talas om en rätt tydlig tjuvstart.

Men alldeles oavsett: att Lalova, som vann junior-EM i fjol, redan är en sprinter i världsklass är utom allt tvivel.

Desto mer tvivel kring Maria Mutola, medeldistansfenomenet från Mocambique. Besegrad på 800 senast, i Paris testade hon 1500 - Mutola har talat om att dubblera i Aten - men såg helt bortkommen ut och slutade sist. Skadeproblem eller ej, stora frågetecken inför OS är det.

Imponerande tid

Kvällens gladaste segrare: Judit Varga i samma lopp. Ungerskan brukar agera farthållare, nu vann hon mot världseliten - och såg inte ut att fatta vad hon ställt till med.

Bahamastjejen Tonique Williams-Darling imponerade rejält när hon vann 400 meter på världsårsbästa 49,15. Visserligen var konkurrensen svag, men tiden var mycket imponerande, hon slog av på takten med knappt tio meter kvar.

Williams-Darling är en av dem som är obesegrad i årets Golden League och därför med och fajtas om jackpoten, en miljon dollar. Det är också Felix Sanchez, suveränen på 400 meter häck. Med imponerande 47,99 tog han sin 38:e raka seger.

Allen Johnson vann 100 meter häck på 13,07. Robert Kronbergs beskedliga tid blev 13,64, det gav honom en sjundeplats.

I stav klarade Patrik Kristiansson 5,55 men rev ut sig på 5,70.

Henrik Leman/TT