"Det är ett äventyr"

SPORTBLADET

Tina Thörner på jakt efter ökenguld igen

Foto: ett nytt ökenmonster Här är Tina Thörners och Colin McRaes nya bil, en bil som ska skydda dem från sanden och banditer - och förstås ta dem först till målet i Dakar. Foto : FREDERIC LE FLOC'H

Bilen är ny.

Rutinen finns där.

En pallplats är målet.

Men precis allt kan gå fel.

- Vi kan bli rånade, jag kan navigera fel, vi kan välta över stenar och fastna i kamelgräs. Det är ett äventyr helt enkelt, säger Tina Thörner.

Här är bilen som ska ta Tina Thörner och Colin McRae till seger i Dakarrallyt.

Borta är den karaktäristiska vingen. Annars påminner fronten på Nissan Pickup 2005 om förra årets tävlingsmodell. Inuti däremot är 80 procent av bilen helt ny.

Foto: Tina Thörner.

Mycket kan hända på en 903 mil lång resa mellan Barcelona och Senegals huvudstad Dakar. För femte gången ger sig Sveriges rallydrottning Tina Thörner, 38, ut i de Västafrikanska öknarna i Dakarrallyt - den här gången med målet att stå på pallen.

- Vi gör vårt bästa, men du kan aldrig lägga upp strategin. Afrika är Afrika och man vet aldrig vad som händer, säger Tina Thörner.

Trots ovisshet och risker återvänder hon till Afrika och en av världens tuffaste tävlingar gång på gång.

- För mig handlar det inte bara om själva tävlingsmomentet. Dakar-rallyt har fungerat som en utbildning i livet.

- Ta Mali som exempel, ett av världens fattigaste länder, där folk är så otroligt hjälpsamma och positiva. När vi satt fast i öknen i två dagar utan mat i fjol bjöd befolkningen på kamelmjölk och slaktade ett några dagar gammalt lamm.

"Du blir tacksam"

- Plötsligt blir du väldigt tacksam och lär dig att värdesätta det du har hemma på ett helt annat sätt. Många tar det som de har för givet. Där har vi mycket att lära.

I år är tävlingsreglerna nya och kartläsarens roll viktigare än någonsin. På vilket sätt?

- Jag har inte alla regler i huvudet nu. Men jag vet att vi ska följa en korridor som är sex kilometer bred, åker vi utanför får vi en strafftid för varje kilometer vi kör fel.

- Jag navigerar efter kompassriktning och det gäller att finna olika hemliga GPS-punkter utefter varje specialsträcka. Om vi misslyckas får vi en strafftid på två timmar.

Trivs med McRae

För andra året i följd är Tina Thörner kartläsare åt den före detta rallyvärldsmästaren (1995), skotten Colin McRae.

En vänskap har vuxit fram mellan de båda och de umgås numera även utanför tävlingarna.

- Jag trivs jättebra ihop med Colin. Det känns ännu bättre i år. Vi har samma inställning till biltävlingen. Vi gör ett jobb, men samtidigt kan vi smila och skoja. Den nya bilen, Nissan Pickup 2005, har fått beröm av teamkamraten och finländaren Ari Vatanen.

- Första gången han prövade bilen sa han att den har möjlighet att föra teamet till en seger.

Vad tycker du själv om bilen?

- Under skalet har det skett många förbättringar. Jag kan inte alla detaljer men det handlar en hel del om en ny motor och nya viktfördelningar.

- Vi vann ju med bilen i en tävling i Baja, Portugal, i oktober. Den är absolut konkurrenskraftig, men vi har inte prövat om den håller för så här långa sträckor ännu.

I går kördes prologen på stranden i Barcelona. Den 16 januari avslutas Dakarrallyt på stranden i Dakar.

Bilen som ska vara etta i Dakar

Philip Wallin

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport