Titta, Lars-Åke Lagrell är en smygnärking...

SPORTBLADET

Lasse Anrell: eller åtminstone en Ulvskog i fårakläder

Marita Ulvskog får mitt pris den här veckan och jag menar det fullständigt allvarligt.

Vi behöver människor som vägrar vara fjäskiga opportunister, som vågar svära i kyrkan, som vågar göra självmål.

Om ni vill ha sportens Marita Ulvskog den här veckan så ska ni läsa vidare här.

Foto: Lars-Åke Lagrell är etta på Lasse Anrells lista över heta svenska sportprofiler. Fot(o)not: Inför allsvenskan 2000 testade Lars-Åke Lagrell samtliga klubbars matchställ. Bilden är från det tillfället.

Jag vet inte om Ulvskog är dum eller ett geni. Men hon sa att kungen gjort bort sig samma vecka som han hållit sitt odödliga tal om sin döda pappa och dessutom hann besöka svenska bönder bland deras nerblåsta skogar.

— Fy, sa Ulvskog.

— Oops, sa Göran Persson.

— Hurra, sa borgarna.

Om man skulle lägga Ulvskogs synsätt på veckans kriser inom sporten så blir det väl ungefär så här:

Jaha, det där laget Örebro, hur kan nån ägna så mycket energi åt ett lag som gör alla människor så himla deprimerade eftersom man vet att de aldrig blir liksom bättre än tia eller aldrig får ihop mer pengar än till trasiga kex.

Dessutom spelar de alltid tråkig fotboll på fejkat gräs.

Inte ens Kronblom håller på Örebro längre. Han är för lat.

Vad spelar det för roll om de får licens när de ändå ska gå i konkurs?

Fast sen blev ju hela Mediasverige så himla intresserat av Örebro, som de verkliga opportunister de alltid är. Media vill ha en chans att vinna, alltså hakade de på Örebrotåget när Riksidrottsnämnden fattat sitt beslut och gett laget en ny chans.

Under hela resans gång har bara Nerikes Allehanda och Sportbladet grävt - och de andra har gjort sin riskbedömning av att Örebro är chanslöst alltså inget att tjafsa om.

Plötsligt är Örebro glödheta. Så vem som är sportens Ulvskog i det här fallet vet jag inte riktigt.

Eller ta Lars-Åke Lagrell.

Han är smygnärking. Ja, faktiskt. Han är kanske en Ulvskog i fårakläder. Eller åtminstone fårskallekläder. Jag har bilden som avslöjar vilket lag han håller på. Titta här till vänster och njut. Han kanske lider av Münchausens syndrom, vad vet jag. Klassisk sjukdom. Han agar Örebro så att han ska kunna trösta och bli hjälte.

Jag vet som sagt inte.

- Jag kan inte berätta exakt varför vi tog det här beslutet, men jag kan säga att ärendet har en stor prejudicerande betydelse, sa Gustaf Lindstedt, tillförordnad ordförande i Riksidrottsnämnden.

Jag kan inte berätta exakt... ha ha, jag kan berätta exakt; det var Lars-Åke som ringde. Vi har klantat oss lite, så fixa det här, snälla. Vi rekommenderade Örebro skattefusk i gamla domen, det var kanske inte så smart. Ge dem en ny prövning så jag blir av med den här skiten, sa Lars-Åke.

Så tolkar i alla fall Marita och jag det.

Eller ta Johnny Oduya och fajten med Shawn Horcoff.

Vem slog först?

Är det frågan som vi ska prata om?

Jag tror inte det. Jag tror att den industriella hockeyn likaväl som den industriella fotbollen tagit över nu. Marita och jag tycker att vi ska prata om det. Fotbollen krävde en utökning av intäkterna och fick Royal League. Grattis Sundsvall, som vi säger på Dressmann.

Hockeyn fick sina nya hallar och NHL-spelare, och folk strömmar i tusentals till hallarna och njuter i fulla drag. Men matcherna är sällan lika bra som den jag såg mellan LHC och Färjestad. Matcherna är oftare som den mellan Mora och Modo som jag såg tidigare i veckan.

Då krävs det mer än tråkiga b-spelare som åker i cirklar för att sju-åtta tusen ska komma. Då krävs det roliga b-spelare som - slåss.

Jag är fullständigt övertygad om att för att hallar som Cloetta center och Löfbergs lila arena ska kunna fyllas 25 gånger om året i framtiden för elitserielunk, så behövs det några dårar som misshandlar varandra när det blir för saggigt.

Som i NHL.

Svensk hockeypublik har vant sig vid det nu.

Svensk hockeypublik kommer att kräva det i framtiden om den ska betala 250 spänn för lite plockepinn.

Så Johnny Oduya har rätt. Oduya regerar.

Det tycker både Ulvskog och jag.

Jag förstår inte hur Färjestad ska kunna slå Linköping i år. Senaste mötena har slutat 1-5, 1-5, 1-3, 1-5, 1-3 och 0-4. Målskillnad 5-25. Färjestad bör inte möta LHC om det ska bli nya SM-finaler.

Hammarby har nya tajta Kappatröjor i år. Har klubben tänkt igenom hur de ofta rätt ölstinna lönnfeta supportrarna kommer att se ut i sina nya tröjor...?

Zoran Lukic i sin nya Örgrytetröja gav verkligen begreppet julgran en ny innebörd i supporterkretsar.

Att en långtidsskadad fotbollssjukpensionär som Klebér Saarenpää blivit årets hetaste kille i silly season säger något om svensk fotboll.

I morgon får Stefan Holm Jerring-priset och alla andra priser.

Förresten: när det var strul i italienska serie B säsongen 2002-2003 med överklaganden och sånt, utökades serien från 18 till 24 lag.

Det går om bara viljan finns, Lars-Åke och Bengt.

För övrigt anser jag att Örebro bör spela i allsvenskan.

Lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Lasse Anrell