Pichler om festen: ”Vi tog faktiskt...”

”Det här gör att vi får mersmak”

avAndreas Käck, Per Bohman

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Hela Sverige njuter av skidskyttesuccén.

Men njuter någon mer än Wolfgang Pichler?

– Vi får väl inte prata högt om det här men vi tog faktiskt några öl i natt, avslöjar tränaren.

63-årige Wolfgang Pichler kände redan under gårdagsmorgonen på sig att det skulle bli en bra skidskyttedag. Därför kunde han lägga fram trumfkortet efter Sebastian Samuelsson skrällsilver i jaktstarten.

– Nu firar vi verkligen. Med alkohol. Jag köpte i morse så nu kan vi ha lite fest. Vi coacher kan dricka lite, berättade tysken.

När Sportbladet möter upp Pichler dagen efter festen har han tagit på sig ett rosa solglasögon och skiner ikapp med morgonsolen.

– Vi får väl inte prata högt om det här men vi tog faktiskt några öl i natt. Men nu är vi återhämtade och redo igen, säger han.

Pichler: ”Vi är i världsklass”

Jotack. Pichler nöjer sig inte med en medalj utan tror på flera. Damerna hade två åkare i topp tio och någon timme senare gick 20-årige junioren Sebastian Samuelsson ut och chockade skidskyttevärlden genom att ta OS-silver.

– En härlig dag. Över förväntan. Vårt mål var att få en bra start på OS. Nu har vi fått en superstart, säger förbundskapten Wolfgang Pichler.

1 av 3

Inför OS pratades det om att Sverige bara hade medaljchans i stafetterna. Nu är tonläget annorlunda.

– Medaljer är alltid en bonus, men vi har sett att våra åkare är väldigt starka. Det är väldigt många som har gjort bra ifrån sig och det gör att vi får mersmak inför kommande lopp. Hanna var millimeter från att ta silver i sprinten, så man behöver ha lite tur också och vi måste fortsätta vara realistiska – men vi kan inte längre säga att vi är outsiders. Åkmässigt är vi i absolut världsklass, säger Pichler.

”Är inspirerande”

Mona Brorsson håller med:

– Nu ser vi att allt är möjligt, säger hon.

Wolfgang Pichler har velat tona ner förväntningarna på laget inför detta OS. Nu piskar han alltså snarare upp dem.

Men det bekymrar inte Hanna Öberg.

– Jag tycker väl inte att han bygger upp förväntningarna, jag känner i alla fall ingen press. Det han säger är mer att vi har möjlighet (att utmana) och det är verkligen så jag ser på det själv också. Gör man ett riktigt bra lopp så har vi verkligen chansen att vara med där. Det är inspirerande och motiverande, säger Öber.

ARTIKELN HANDLAR OM