Chockbesked för Anja

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Demontränaren Kurz har fått fart på landslaget - nu hotar han att sluta

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
full fart Anja Pärson har - med hjälp av tränaren Stephan Kurz - hittat rätt när det gäller fartgrenarna. Nu kan demontränaren tvingas hoppa av landslaget.

BORMIO

Här är chockbeskedet för Anja Pärson.

Demontränaren Stephan Kurz hotar att bryta samarbetet.

Det kan kosta guldmedaljer för Anja i OS 2006.

- Min syster finns inte längre i livet och jag har varit tvungen att ta hand om hennes nu 15-årige son, Andy, säger Stephan Kurz till Sportbladet.

Sedan tysken Stephan Kurz började jobba med Anja Pärson har hon tagit enorma kliv i både super G och störtlopp.

Tanken var att det skulle ge utdelning vid OS i Turin 2006.

Men redan i söndags chockade Anja världen - och sig själv när hon tog VM-guld i super G - en överraskning även för Kurz.

- Egentligen är backen alldeles för snabb för att passa Anja. Dessutom gjorde hon ett stort misstag i slutet av åket. Men ingen är gladare än jag att hon lyckades, säger Stephan Kurz.

Redan efter en säsong med det svenska landslaget funderar han på att lämna över till någon annan.

Han trivs med Sverige.

- Absolut, det är inte därför. Men jag har ett hem att tänka på och en familj. Min syster finns inte längre i livet och jag har varit tvungen att ta hand om hennes nu 15-årige son, Andy, säger Stephan Kurz till Sportbladet.

Beslut till våren

- Jag vet inte om jag längre kan vara på resande fot 200 dagar om året. Mina föräldrar är dessutom gamla och dom kan inte ta allt ansvar för hans uppväxt.

Stephan Kurz reser ständigt omkring med ett dåligt samvete.

- Man vill ju inte att grabben, när han är 20 år, tänker att han under uppväxten haft en morbror som aldrig varit hemma, säger han.

Under våren kommer Stephan Kurz att bestämma sig om sin framtid.

- Men som sagt, jag trivs alldeles utmärkt med tjejerna och alla ledarna i laget. Jag hoppas att vi ska hitta en lösning som passar alla, men jag vet inte om det går.

Landslagschefen Niklas Carlsson är naturligtvis oroad över att Stephan Kurz ska försvinna från den svenska organisationen och jobbar därför hårt för att behålla honom.

- Naturligtvis förstår jag "Shortys" situation, men vi håller på att titta vad vi kan göra för att underlätta för honom i det dagliga livet, säger Niklas Carlsson.

- Ett alternativ är att vi skulle kunna plocka in en till farttränare, en som tillsammans med "Shorty" har hand om damerna. Då kunde han få vara hemma lite mer.

Ansträngd budget

Men som alltid handlar det om pengar. Redan nu finns det 25 anställda ledare i herr- och damlandslaget och budgeten är redan ansträngd.

- Vi har vuxit oerhört snabbt och det tar tid att få ekonomi i det hela. Vi omsätter 16 miljoner kronor per år och det ska jämföras med Österrike som säkert har det tredubbla, säger Niklas Carlsson.

Klart är att Stephan Kurz är viktig. Under hans ledning har Anja, Janette Hargin och Jessika Lindell-Vikarby utvecklats enormt.

- Framförallt han väldigt rutinerad och den rutinen är ovärderlig.

Stephan Kurz har i mer än tio år jobbat med det tyska landslaget och har fostrat fartåkare som Hilde Gerg, Martina Ertl och Katja Seizinger.

Dessutom har han varit landslagstränare i Kanada.

- Jag försöker lära tjejerna vad jag kan. Men jag är inte ensam bakom framgångarna, vi är en stor stab med duktiga ledare, säger Stephan Kurz.

Men det är ingen tvekan om vem som är viktigast i fart.

Nu hotar han att lämna landslaget.

Så har Kurz gjort Anja supersnabb

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN