Publicerad:
Uppdaterad:

Anjas VM-chock

Publicerad:
Uppdaterad:

24-åringen från Tärnaby - tog guld i super-G

SUPER-ANJA Anja Pärson vann i dag sensationellt VM-guld i super-G. Pärson vann på tiden 1.17,67. Silvret gick till Lucia Recchia, Italien, 45 hundradelar efter. Julia Mancuso från USA tog bronset 76 hundradelar efter.
Foto: SCANPIX
SUPER-ANJA Anja Pärson vann i dag sensationellt VM-guld i super-G. Pärson vann på tiden 1.17,67. Silvret gick till Lucia Recchia, Italien, 45 hundradelar efter. Julia Mancuso från USA tog bronset 76 hundradelar efter.

Ett nästan perfekt åk – och en historisk seger.

Anja Pärson, 23, är världsmästarinna i super-G.

I eftermiddag tog hon sitt – och Sveriges – första guld hittills i en fartgren.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna vinna i dag, säger Anja.

Foto: EPA
Pärson vann på tiden 1.17,67. Silvret gick till Lucia Recchia, Italien, 45 hundradelar efter. Julia Mancuso från USA tog bronset 76 hundradelar efter.

Anja Pärsson överraskade alla, inklusive sig själv, då hon vann super-G i Deborah Compagnoni-pisten i Santa Caterina en mil från Bormio i Italien.

Hon var osäker i pisten där hon inte alls trivdes i världscuptävlingarna för några veckor sedan. Och hon var osäker på den aggressiva snön som gjorde att hon tvingades ändra tekniken till loppet. Och hon garderade sig och sade inför tävlingen att hon kunde komma på alla placeringar från den första till den 35:e.

– Fast innan säsongen sa jag att jag ville ta medalj i super-G i VM. Då var det ingen som trodde att jag skulle kunna lyckas. Men jag har utvecklats varje år, säger hon.

Svår sväng

Pärson vann loppet med 45 hundradelar före italienskan Lucia Recchia och 76 före amerikanskan Julia Mancuso. Alla favoriter, som startade efter dessa tjejer (som hade startnummer 22, 21 och 16) misslyckades.

Martina Ertl, Alexandra Meissnitzer och Michaela Dorfmeister körde ur. Storfavoriten Renate Götschl slutade först på 23:e plats.

Allt beroende på en vänstersväng.

– Jag tror att alla överraskades av farten i dag, det gick snabbare än vi trodde på den aggressiva snön. Den där svängen var svår och jag tror att vi som också kör storslalom hade en fördel där i dag, för att vi bättre klarar att komma in snabbt i den svängen.

– Sen var det nog stor press på favoriterna. De ville kanske för mycket.

Minst misstag

Sin seger förklarar hon med:

– Alla gjorde misstag i dag, jag gjorde minst misstag.

Hennes serviceman sedan alla år, Slavo Mulej, blev febersjuk på lördagen och kunde inte göra i ordning hennes skidor utan Pärson fick låna Christoph Grubers serviceman. Det störde henne inte och Anja var förstås väldigt nöjd med resultatet.

Anja Pärson har visat sig vara en riktig mästerskapsåkare. Efter debuten i VM i Vail 1999, då hon körde ur i både slalom och storslalom, har hon tagit medalj i sex av sju mästerskapsstarter. Enda plumpen är en fjärde plats i slalom i VM 2003.

Ännu bättre i OS

Satsningen på alla fyra grenarna, och risken att paradgrenarna slalom och storslalom skulle bli lidande, gjorde att hennes mål inför VM inte var så oerhört högt ställda. Hon ville ha en medalj, helst guld, med sig från Bormio.

– Men målet för mig med satsningen på alla fyra disciplinerna har inte varit VM i år utan OS i Turin nästa år. Och för att vara bäst då behövde jag åka allt i år.

– Och beslutet var helt klart rätt. Jag har haft kul hela säsongen, har fått åka skidor varje dag sedan i augusti. Och det har varit en spännande utmaning att testa hur långt jag kunde pressa kroppen och huvudet, säger hon.

När nu målet infriats redan efter den första av de fem individuella VM-starterna kan hon fortsätta VM-åkandet utan press på sig.

Guldet i super-G är historiskt. Aldrig förr har en svensk stått högst på pallen i OS eller VM i någon av de två fartdisciplinerna.

Tidigare har Lars-Börje "Bulan" Eriksson tagit ett super-G brons i OS, Patrik Järbyn ett silver i VM 1996 och Pernilla Wibnerg ett silver i störtlopp i OS 1998.

Pärson vann på tiden 1.17,67. Hon var därmed 45 hundradelar före tvåan, Lucia Recchia, Italien.

Bronset gick till USA och Julia Mancuso, 76 hundradelar efter.

Tredje VM-guldet

Mattias Lundell, TT

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN