’Mekanisk dopning’ – hade motor i cykeln?

Hon kan bli den första som straffas för att ha använt ”mekanisk dopning”.

Belgiska Femke van den Driessche anklagas för att ha tagit hjälp av otillåtna tekniska medel vid VM i cyclocross.

– Jag mår verkligen dåligt. Det här är en skam, säger Belgiens förbundskapten Rudy De Bie till Sporza.

– Femke har absolut inte använt den cykeln under loppet, säger hennes far.

Cykelsporten har plågats av många dopningsfall. Men ingen har än så länge straffats för att ha använt mekaniska hjälpmedel.

Femke van den Driessche kan bli den första.

”En tuff smäll”

Enligt Velonews beslagtog UCI, det internationella cykelförbundet, hennes cykel i samband med U23-loppet vid VM i Zolder. Hon misstänks för att ha använt mekaniskt hjälpmedel under loppet.

– Det här är första gången UCI har upptäckt tekniskt fusk och för oss är det en tuff smäll. De flesta människorna känner sig förvirrade, säger UCI:s Peter Van den Abeele till Sporza, enligt Velonews.

Maarten Vangramberen, journalist på Sporza, berättar att efter ett varv ska Femke ha tagit cykeln till en ”depå”, och då ska man omedelbart ha beslagtagit den. När hennes sadel togs bort från cykeln såg man elkablar. De hade problem med vevlagret, som annars brukar vara enkelt att skruva isär. Inuti där fanns en motor, enligt journalisten.

”Det här är en skam”

van den Driessche uppges ha haft problem med cykeln under loppet och bröt tävlingen med ett varv kvar på grund av en trasig kedja.

– Jag mår verkligen dåligt. Det här är en skam. Jag föreställde mig aldrig att något sådant här skulle hända vårt team. Varför skulle en cyklist göra så? Särskilt i hennes ålder. Jag skäms å hennes vägnar, säger Belgiens förbundskapten Rudy De Bie till Sporza.

Pappan förnekar

Den belgiska tidningen Het Niewsblad har pratat med Femke van den Driessches far. Han menar att cykeln inte var hennes.

– Det är inte Femkes cykel. Någon från hennes team som ibland tränar med henne tog med cykeln. Men det var aldrig meningen att Femke skulle använda den. Femke har absolut inte använt den cykeln under loppet, säger hennes far.

Enligt UCI:s regler kan hon stängas av i sex månader och tvingas böta mellan 170 000 och 1 700 000 kronor.

– Jag trodde aldrig att det skulle kunna hända i min sport och jag har aldrig sett det. Det här är en tung smäll för sporten. Jag hoppas att det är ett isolerat fall. Jag blir ledsen, säger holländska cykelstjärnan Marianne Vos.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN