Friidrottsstjärnan Linda Haglund död

avErik Karlsson, Linnea Järkstig

SPORTBLADET

Hon blev 59 år

1 av 20

Linda Haglund dog i lördags på Södersjukhuset i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.

Friidrottsstjärnan var en av de berömda ”56:orna” och har flertalet SM-guld och svenska rekord på meritlistan.

Hon blev 59 år gammal.

Det var i måndags som den före detta sprinterstjärnan Linda Haglund (folkbokförd McTear) tvingades att åka ambulans till sjukhuset efter att ryggsmärtorna som plågat henne en tid blivit värre.

– Läkarna konstaterade en propp i ena lungan och man hittade dessutom att Linda hade cancer i stora delar av kroppen, berättar Lindas två år yngre bror Jimmy Haglund till Dagens Nyheter.

Sen gick det snabbt. På lördagen avled Linda Haglund på sjukhus 59 år gammal.

Tre svenska rekord

Hon har bland annat vunnit inomhus EM på 60 meter, varit fyra på OS 1980 och tagit sju SM-guld på 100 meter och fem SM-guld på 200 meter. 1978 utsågs hon till "Årets Idrottskvinna” och 1981 fick hon Victoriastipendiet.

Hon innehar fortfarande de svenska rekorden på 100 meter (11,16), 200 meter (22,82) samt 60 meter inomhus (7,13).

Karriären fick en abrupt vändning när hon på SM 1981 testade positivt för anabola steroider och stängdes av i 1,5 år. En dom hon genom hela livet motsatte sig då hon menade att tränaren Perrti Helin lurat henne. Helin tog även på sig skulden.

Karriären tog slut 1984.

Efter karriären gifte sig Linda Haglund med den amerikanske sprintstjärnan Houston McTear och tog hans efternamn. De två har dock inte bott tillsammans på många år. Houston McTear gick bort den första november till följd av lungcancer.

Läs mer: Så minns idrottskollegorna henne

ARTIKELN HANDLAR OM