Mejla

Patrik Brenning

Sanningen är att ingen annan kunde komma

Brenning: Låt oss kalla valet av fanbärare för vad det är

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Niklas Edin bär den svenska fanan.

Låt oss vara ärliga och kalla det för vad det är.

En reservlösning.

Sveriges olympiska kommittés sportchef Peter Reinebo talade själv om det stolta arvet när han presenterade fanbäraren till Pyeongchang. Att den utvalde ska följa den minst sagt namnkunniga skaran Magdalena Forsberg, Anja Pärson, Peter Forsberg och Anders Södergren. Namn som förpliktigar.

Är han verkligen framgångsrik?

Jag har mycket i brist på andra alternativ själv lobbat för skidåkaren Daniel Rickardsson, som trots allt har två OS-guld i stafett och ett individuellt brons. Nu blev det curlingkaptenen Niklas Edin som inledde sin videohälsning efter beskedet med att artigt presentera sig för alla med namn och idrott.

Enligt SOK:s sportchef Peter Reinebo uppfyller Edin definitivt kriterierna för en fanbärare: De något forcerade ”tre F:en” som slår fast att den utvalde ska vara ”Framgångsrik, Förebild och Fin representant”. Edin kan absolut beskrivas som såväl en förebild som en fin representant men det är det där med framgångsrik jag inte kan låta bli att hänga upp mig på.

Lag Edin har i två raka OS pekats ut som en stor svensk guldkandidat. Det har slutat med en fjärdeplats och ett brons i en sport där allt annat än en svensk medalj är att betrakta som ett misslyckande.

Han har mängder med VM- och EM-medaljer och är en internationell stjärna i sin sport men är han en framgångsrik olympier?

För att han vill och kan

Jag förstår samtidigt varför det blev 32-åringen som får bära fanan. För faktum är att nästan ingen av de tio procent av årets trupp som Peter Reinebo ändå menar uppfyller de tre F:en kommer vara här på fredag.

Hockeydamerna (där det hade funnits alternativ) har match för nära inpå, de alpina herrarna (där OS-medaljören André Myhrer hade kunnat bära fanan) har inte anlänt ännu och längdskidåkarna (Rickardsson och Kalla med flera) kan inte heller delta. För att nämna några.

Det är i praktiken två curlinglag samt några snowboardåkare som kommer utgöra den svenska representationen på Olympiastadion på fredag och det var bland dem SOK tvingades välja sin fanbärare. Så det är nog bara för oss att lyfta på hatten och tacka Niklas Edin för att han orkar utsätta sig själv och sin krånglande rygg för invigningens belastningar. Ett åtagande på nästan fem timmar i minusgrader.

Han är på alla sätt en stor idrottare och ska ha vårt tack för att han gör det men vi ska ändå inte, oavsett vad Peter Reinebo vill hävda om att Edin var förstavalet, måla över varför han blev den utvalde.

För att han vill och för att han kan.

ANNONS

Krossar vi Storbritannien också? Förra VM gjorde Tre Kronor 60 % fler mål än vad vi släppte in. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Curlingen har fått sin egen Foppa

ÄMNEN I ARTIKELN

Niklas Edin

OS i Sydkorea 2018

Vinter-OS