Femkampshjälten: Jag kan ännu bättre

SPORTBLADET

Johansson guldhopp i OS

1984 snubblade Svante Rasmusson i mål som silvermedaljör i OS.

Sedan dess har Sverige varit utan framgångar i modern femkamp - fram till i går.

- Fokuseringen ligger på OS 2004, säger Erik Johansson, näst bäst i världen.

Foto: KUL PÅ PALLEN Erik Johansson slog till med en silvermedalj när VM-finalen i modern femkamp avgjordes i går. Före sig hade han bara tjecken, Michael Sedlecky. Bronset gick till tysken Eric Walter.

27-årigen åkte till VM med en förhoppning om en plats bland de tio främsta. Efter 31:a-placeringen i skyttet vågade han knappt hoppas på det.

- Jag hade svårt att föreställa mig ett silver efter skyttet, samtidigt visste jag att jag skulle ha häng igen om fäktningen stämde.

Felfri på hästryggen

Och det gjorde den, precis som simningen och ridmomentet. Han presterade sina bästa tävlingsresultat någonsin i de tre grenarna - 23 segrar i fäktningen, två personliga rekord i simningen och en felfri ritt. Inför den avslutande terränglöpningen låg svensken på tredje plats.

Han tog snabbt ledningen och ledde i 2 500 av de 3 000 meterna.

Då blev han omsprungen av tjecken Michael Sedlecky.

- Han hade en annan växel, jag försökte hänga på ett tag, men det gick inte, säger han.

Det var den första individuella medaljen för en manlig svensk modernfemkampare sedan Svante Rasmussons OS-silver 1984. Han vann sin medalj i Los Angeles, USA. Erik Johansson slog till i San Fransisco.

- Jag visste att om jag skulle få till det i alla grenar skulle det bli en bra placering. Detta är en sporre och när jag nu visat att jag är bra så kan jag göra det en gång till.

- Jag hoppas att det blir ännu bättre i framtiden.

OS - det stora målet

Det stora målet är OS i Aten 2004 och Erik Johansson ingår i den satsning som Sveriges Olympiska kommitté har inför mästerskapet.

I år har han ändrat en del i träningen för att förbättra sina resultat. Framförallt i simning och skytte.

- Simningen har gått bättre. Till nästa år ska jag gneta på med skyttet och sedan trycka på i löpningen för att kliva upp ytterligare, säger Erik Johansson.

- Jag ska försöka glida vidare på vågen och plocka ytterligare någon sekund på simningen också.

Han har ett tag på sig.

Eller exakt 754 dagar till OS-invigningen 2004.

Modern femkamp i OS

Anna Carlsson