Nytt personbästa av Stefan Holm i går

SPORTBLADET

Allting handlar om att ta OS-guld

Höjdhopparen Stefan Holm har en hemlig dröm.

OS-guld i Aten 2004.

- Allt jag gör nu är bara träning på vägen dit, säger han.

Som personliga rekordet på 2,36 i tyska Arnstadt i går.

- Det visar bara att det går åt rätt håll.

Foto: Jaaa Förra helgen vann han en tävling i Skottland i går slog Stefan Holm till igen. Med nytt personbästa, 2,36, vann han i tyska Arnstadt.

Stefan Holm är en mänsklig databank när det gäller höjdhopp och sitt eget tävlande.

Och han har programmerat sig själv att vara som bäst då OS-finalen avgörs i Aten 2004.

- Det är det allting handlar om. Det är målet jag tränar mot och meningen är att bli bättre och bättre ju närmare jag kommer, säger han.

Men VM i Paris i sommar då?

- Det är ett delmål. Det är först ett inomhus-VM i Birmingham och inomhus är jag regerande världsmästare. Jag har inget emot att bli det i Paris heller. Jag har varit rankad etta i världen två år i rad nu och har självförtroende. Men det är ändå OS som är det stora.

Vill höja nivån

Du verkar vara en bra bit på väg?

- Ja, det handlar om att utvecklas. Att höja nivån hela tiden. Är du säker på 2,30 hoppar du 2,35 rätt dag. Är du säker kring 2,35, då hoppar du 2,40 den dag allting stämmer.

Du har fått kritik av bland andra Patrik Sjöberg för att du alltid stannar hemma och tränar och inte söker dig ut till andra höjdhoppare och tränare?

- Ja, därför var det skönt att visa att min träning fungerar, inte minst för Patrik. Det visar väl det här resultatet. Jag trivs i Karlstad och hemma i Kil. Jag har inget behov av att åka någon annanstans och träna.

- Det här var det högsta hoppet av en svensk på tio år. Patrik tog 2,39 vid inomhus-VM i Toronto 1993, men resten av karriären tog han 2,35 som bäst. Det var i en gala efter OS i Atlanta 1996.

- Så det är en myt att Patrik Sjöberg hoppade över 2,40 i varenda tävling.

Har snabbare ansats

Vad är hemligheten med att du som är så kort (181 cm) kan hoppa så högt?

- Jag får ha snabbare ansats än de andra, men framför allt snabbare fotisättning vid upphoppet. Jag måste få all fart i ansatsen att vända till en kraft uppåt. Min upphoppsfot är i marken i 14 hundradels sekund i upphoppet. Trycket på foten är 560 kilo, så det är väldiga krafter.

Har ständigt ont

Det ser nästan livsfarligt ut när du böjer ryggen över ribban?

- Jag tror människokroppen är byggd för att klara större påfrestningar än vi tror. Jag tror inte att jag är annorlunda på något vis. Det som tar stryk är upphoppsfoten. Den vänstra.

- Jag har alltid ont i foten. Det har jag haft sedan 1992. Det handlar bara om att ha mer eller mindre ont. Men man vänjer sig.

Hur högt kan man hoppa då man bara är 181 centimeter lång?

- Världsrekordet i att hoppa över sin egen längd är 59 centimeter. Så i mitt fall betyder det 2,40. Men jag ser inga begränsningar.

Stefans nästa tävling är i Globen den 18 februari. Då kommer det att koka på läktarna. Och Stefan vara i form.

- Ja, egentligen ska jag inte hoppa så här högt redan nu. Jag tränar fortfarande ganska hårt. Men det visar samtidigt att jag är på rätt väg. Är jag på den här nivån nu ska jag kunna hoppa 2,40. Jag hade ett bra försök redan här i Arnstad.

De har hoppat högst över sin egen längd

Mats Wennerholm