Allsvensk spelare häktas för våldtäkt mot barn

SPORTBLADET

Den allsvenske fotbollsspelaren häktas för flera fall av våldtäkt mot barn. Mannen är sedan tidigare misstänkt för två fall av sexuellt utnyttjande av en flicka.

Tingsrätten beslutade under fredagen att mannen ska häktas för sexbrott – våldtäkt mot barn. Offret ska ha blivit utsatt för övergrepp vid fem olika tillfällen under perioden mars 2016 till juli 2017.

– Han ska på sannolika skäl häktas för våldtäkt mot barn vid fem tillfällen, sa åklagare Ola Lavie vid häktningsförhandlingen.

Spelaren nekar till anklagelserna.

– Han förnekar att han har haft något sexuellt umgänge med målsägande. Han bestrider under all förhållanden häktningen och några restriktioner, sa försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

Flera misstankar

Det innebär att den allsvenske spelaren är misstänkt för sexbrott mot två olika barn. Han är sedan tidigare misstänkt för att ha utnyttjat en annan flicka sexuellt vid två tillfällen. Den misstanken kvarstår. Vid den häktningsförhandlingen erkände spelaren att han haft sex med målsägande. Det gör han alltså inte när det gäller de nya anklagelserna.

I höstas stängdes spelaren av från sin allsvenska klubb. Avstängningen hävdes dock och tidigare i januari var spelaren tillbaka i träning.

Den allsvenska klubben skriver på sin hemsida att de ser mycket allvarligt på anklagelserna som framförs”.

Under häktningsförhandlingen framkom det att spelaren förnekar brott.

– Han säger att det aldrig har hänt något. Han har inte haft sexuellt umgänge med målsägande, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

Spelaren medger däremot att han är bekant med offret.

– De har haft kontakt och sedan har de träffats och då har de här gärningarna ha skett. Den misstänkte har bekräftat att de har haft kontakt, säger Ola Lavie, åklagare.

Kommer överklaga

Jan-Anders Hybelius säger att han kommer överklaga beslutet om häktning och beslutet om restriktioner.

Han uppger att spelaren är upprörd över anklagelserna. Detta riskerar att påverka mannens karriär som fotbollsspelare.

– Det är naturligtvis inte positivt. Sedan får vi se hur utfallet blir i den här rättsprocessen, säger Jan-Anders Hybelius.

”Tunt bevismaterial”

Jan-Anders Hybelius menar att det inte finns mycket att gå på för att binda mannen för brottet

– Det är princip så att ord står mot ord. Enligt min uppfattning är bevisläget tunt i nuläget.  

Tingsrätten anser däremot att det finns så mycket mot mannen att han ska häktas.

 Sex med barn

Åklagare Ola Lavie är nöjd med att tingsrätten gick på hans linje om att mannen ska häktas med restriktioner.

– Det finns en kollisionsfara. Det innebär att man kan påverka utredningen. Det finns en möjlighet att han kan påverka både vittnen och målsägande, säger Ola Lavie.

Spelaren häktas för våldtäkt mot barn eftersom han ska ha haft sex med en person under 15 år.

– Jag vill förtydliga att våldtäkt mot barn inte behöver innebära att det har förekommit hot eller våld. Så som den vanliga våldtäktsbestämmelsen. Våldtäkt mot barn är att man har haft en sexuell gärning – jämförande med samlag med någon som är under 15 år, säger Ola Lavie.

Fotbollsspelaren kommer sitta häktad i två veckor. Sedan måste rätten ta ett nytt beslut huruvida det finns skäl att hålla kvar mannen eller inte.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM