Skandaltränaren till attack mot Fis och Norge

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

SVT:s Uppdrag gransknings avslöjanden om höga blodvärden har väckt uppmärksamhet och ilska inom längdskidsporten.

Nu uttalar sig den finländske skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö om detta – och kritiserar internationella längdskidförbundet (Fis) för att inte ta tag i problemet.

– Om norrmän börjat åka fast hade hela sportens framtid varit i fara, säger han till Ilta-Sanomat.

Samtidigt attackerar han även läkaren James Stray-Gundersen som är med i SVT:s dokumentär.

– Norskdoparnas rådgivare, säger Kyrö.

Kari-Pekka Kyrö var förbundskapten för det finländska herrlandslaget under dopningsskandalen i Lahtis-VM 2001.

Då åkte sex finländska längdåkare – Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Janne Immonen, Virpi Kuittunen och Milla Jauho – fast med Hemohes i kroppen, ett ämne som användes för att dölja bloddopning.

Kyrö samt damtränaren Jarmo Riski och landslagsläkarna Pirkka Mäkelä och Juha-Pekka Turpeinen fick alla livstids avstängning (vilka nu har upphävts).

De senaste dagarna har SVT tillsammans med brittiska tidningen Sunday Times, schweiziska magasinet Republik och den tyske journalisten Hajo Seppelt publicerat material som väckt uppmärksamhet och ilska.

Granskningen hänvisar till en databas innehållande 10 000 blodprover från omkring 2 000 skidåkare, där det uppges att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden. 

”I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad”, skrev SVT bland annat på sin hemsida.

”Glida dem ur händerna”

Nu uttalar sig Kari-Pekka Kyrö om detta och han är besviken på det internationella skidförbundet, Fis, som han anser inte tagit hand om problemen.

– De säger att det endast handlar om blodvärden, vilket inte stämmer, säger Kyrö till Ilta-Sanomat.

Kyrö säger att det även under åren 2001–2010 fanns lika tillförlitliga övervakningssystem som dagens ”blodpass” – som kan beskrivas som en algoritm som tar hänsyn till förhållandena mellan flera olika parametrar och baseras på varje åkares individuella blodvärden.

– Med den informationen hade man kunnat utfärda tävlingsförbud, men Fis gjorde aldrig det. De har aldrig startat någon process fast de har funnit betydande avvikelser i blodprofilerna, säger Kyrö.

I-S: Varför har inte Fis velat rensa luften?

– Med dopningsjakten som startades av norrmännen fick man bukt på finländarna, ryssarna och Johan Mühlegg, men sedan började saker glida dem ur händerna. Om norrmän börjat åka fast hade hela sportens framtid varit i fara.

Foto: UPPDRAG GRANSKNING (SVT) & TT
Till vänster: James ”Jim” Stray-Gundersen. Till höger: Kari-Pekka Kyrö.

”Norskdoparnas rådgivare”

En nyckelfigur i SVT:s dokumentären ”OS – ett orent spel” är James ”Jim” Stray-Gundersen, amerikansk läkare och professor som jobbat med antidopning i över 30 år och varit verksam i Wada och Olympiska kommittén. Det är han som även pekar ut den svenske åkaren.

– Jag är praktiskt taget säker på att detta är dopning, säger James Stray-Gundersen i programmet.

Kari-Pekka Kyrö säger att amerikanen haft dubbla agendor – arbetat med både antidopning och samtidigt sett till att norska åkare höjt sina prestationer med otillåtna medel:

– Han har varit med i olika roller: norskdoparnas rådgivare, forskare och övervakare. ”Jim” har visat att han kan göra en idrottare till OS-vinnare utan att åka fast i tester.

Kyrö har tidigare kritiserat Norge, bland annat i samband med Martin Johnsrud Sundbys och Therese Johaugs dopningsfall.

– Det finns bara ett land i världen, utöver Ryssland, där man orubbligt stöder och ursäktar sig för idrottare som åkt fast för dopning: Norge. Norge är precis som Ryssland, sa Kyrö till Hufvudstadsbladet då och fortsatte:

– Det här är precis vad jag sagt i 10–20 år. Jag är inte nöjd, men det är bra att det framkommer att Norge inte bara är den världsledande skidnationen, utan också världsledande i kemisk manipulation av prestationsförmågan.

Tre OS-fakta om längdskidor 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM