”Kommer in efteråt och tårna är vita…”

Oron – jämför med Sibirien: ”Är en utmaning”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Kyliga träningar för skidskyttelandslaget.

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Extremkylan sprider oro inför OS.

För skidskyttarna blir det extra bökigt.

– Det är jättesvårt, jag har verkligen slitit här alla dagar sedan vi kom hit, säger Mona Brorsson, 27.

Just nu är det 15 minusgrader i Pyeongchang.

När det svenska skidskyttelandslaget tränar på Alpensia är det en bitande kyla som välkomnar den, och vid sidan av står förbundskapten Wolfgang Pichler och fryser.

Ni är väl vana?

– Nej, så här kallt brukar det inte vara. Plus att det blåser, säger han.

Väderprognosen lovar mildare temperaturen lagom till helgen då tävlingarna drar i gång, men sånt kan ändras snabbt – och åkarna förbereder sig för det värsta.

– Temperaturen är inte så kall, men vinden kyler och det går ända in i märgen. När man ska skjuta tappar man koordinationsförmåga i fingrarna. Det går snabbt att man kyler ner handen man inte har handske på, säger Mona Brorsson.

De svenska åkarna använder nu tunna handskar – och värmesalvan nitroglycerin.

– Det funkar. Då blir det som att du inte fryser, det ökar väl blodcirkulationen. Jag har annars stora problem med köld just i fingrarna. Själva avtrycket blir lite spännande när du inte känner något, säger Linn Persson, 23.

Jämför med Sibirien

Någon som vet hur det känns att tävla i extremkyla är Magdalena Forsberg.

Den i dag 50-åriga skidskyttelegendaren – som dominerade sporten i slutet av 90-talet och början av 00-talet – minns särskilt när hon körde en tävling i Sibirien.

– När jag stod på sista skjutningen kändes det som att jag bara hade två stora klumpar till händer, inga fingrar…, säger hon.

”Magda” är i Pyeongchang för att jobba som expert för Eurosport och Kanal 5 – och just kylan tror hon kan bli ett samtalsämne under mästerskapet.

– Det är en utmaning för åkarna, att tävla i kyla. Är det kallt så är risken att du tappar känseln. De här finmotoriska rörelserna som man gör, som att krama om avtryckaren på bössan, blir svåra att utföra. Det gäller för åkarna att vara beredda. De har säkert sina tricks för att klara av att hantera det. Till exempel att byta till torra handskar precis innan start och se till att man är varm hela tiden. Det kommer vara superviktigt i det här vädret, säger Magdalena Forsberg.

”Är mest avgörande”

Mona Brorsson är ening.

Hon säger att det största samtalsämnet i truppen just nu är hur de ska hålla värmen.

– Det är det som känns mest avgörande för oss. Det blåser mycket på skjutvallen, vilket är en utmaning, men jag tycker kylan är värre. Kylan gör att du blir stressad och inte fokuserad. Sen är det en ren hälsosak. Det gäller att man har lite koll. Man kommer in efteråt och tårna är vita, man hoppas bara på att de ska komma igång igen, säger hon.

Mona Brorsson
Foto: PONTUS ORRE
Mona Brorsson
Foto: AFTONBLADET /85527
Publicerad:

LÄS VIDARE