Bandy det lilla Sveriges stora sport

Publicerad:
Uppdaterad:

Hasse Åström: Det genuina finns ute i landet

En bensinmack, egen pizzeria, och chans till två kokta med mos nere vid grillen.

Välkommen till landsbygden.

Välkommen till Bandy-Sverige.

– Den här sporten tillhör de mindre orterna, säger Bollnäsanfallaren Hasse Åström.

Foto: Stefan Sjödin

I morgon är det dags igen, för en svensk klassiker, för avslag i bandyallsvenskan, en serie som lärt oss stava till Edsbyn, Ljusdal, Broberg och Bollnäs – orter vi kanske inte kunnat placera på kartan annars.

Nu är de kult – i en sport fylld av kultur.

– Precis som att ett och samma lilla ställe får fram backhoppare år efter år verkar de etablerade bandynästena producera bandyspelare efter bandyspelare. Man växer upp med sporten och har kanske nån i släkten som spelat.

Bajen bra för intresset

Hasse Åström gick precis den vägen. Pappa – Hasse Åström även han – var storspelare.

– Jag vill att bandyn ska fortsätta att tillhöra mindre orter. Hammarby var jätteviktigt för det massmediala intresset och det finns utrymme för flera storstadslag, men charmen, det genuina, finns ute i landet, säger Hasse den yngre.

Hur var det att komma till Zinkensdamm i Stockholm när Hammarby kom upp?

– De första åren var det väl lite sisådär med kunnandet. Publiken trodde att halva perioden var över när man fick en tiominutersutvisning. Jag vet att Jonas Claesson hade det jobbigt när han kom dit, det var inte mycket ordning. Som gästande lag fick man vara glad om det fanns ett omklädningsrum när det var dags för match.

”Här vet alla bäst”

På Sävstaås i Bollnäs kan alla allt.

– Ibland tror man att det finns 8 000 potentiella förbundskaptener på läktarna. Alla har åsikter och vet bäst. Fast det är förstås roligt med intresset. Lokaltidningarna gör bandybilagor och det är bandysnack överallt.

Skulle ni spelare acceptera att Bandy-Sverige bantades, att det kanske bara blev en elitserie?

– Jag tycker att systemet med två allsvenska serier är bra. Det ger utrymme för mindre lag att komma upp och få prova på, trots att de kanske inte får det så lätt alla gånger.

I morgon kokar Bollnäs igen.

I morgon väntar Edsbyn i ett klassiskt derby.

– Det lär bli galet...

Anders Burström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN