Sverige föll i VM-finalen – efter mardrömsstarten

Det blev inget andra raka VM-guld i bandy.

Sverige var nära att hämta ikapp efter en mardrömsstart mot Ryssland i finalen – men föll med 4–5.

– Det är becksvart just nu, säger förbundskaptenen Svenne Olsson till Sportbladet.

Sverige drömde om sitt andra raka VM-guld i bandy.

Efter den skakiga insatsen mot Kazakstan i semifinalen fanns det dock frågetecken inför söndagens final mot värdnationen Ryssland.

– Vi åkte på massvis med omställningar och det måste vi definitivt putsa bort, annars är vi rökta, sa svenske förbundskaptenen Svenne Olsson till Sportbladet inför finalen.

Och rökte var precis vad Sverige var – i början av matchen.

Stark upphämtning

Efter fem minuter stod det 2–0 till Ryssland och de som hade ställt väckarklockan för att följa den tidiga finalen, 07.00 svensk tid, satte förmodligen andan i halsen precis som de svenska lirarna.

– Ryssarna kom med ett otroligt tempo. De mosade på och kastade in bollar i boxen, och så 10 000 hemmafans på det. Vi hade kunnat täppa till lite bättre, men vi hade fullt upp med att freda oss, säger förbundskaptenen Svenne Olsson till Sportbladet.

Men Sverige studsade tillbaka.

En kvart in i första halvlek vispade Per Hellmyrs in reduceringen till 1–2 och svenskarna fortsatte sedan att rada upp lägen, trots att Ryssland satt i förarsätet med ett eller två måls ledning fram till att det återstod en knapp halvtimme av matchen.

Då tryckte Adam Gilljam in 4–4 och gav Sverige segervittring.

”En stor besvikelse”

Men Ryssland fick sista ordet.

Almaz Mirgazovs 5–4-mål med knappa kvarten var, om än något turligt, hans tredje för dagen och räckte till ryskt guld inför en lyrisk hemmapublik.

– Helt otroligt tungt. Vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna och bjöd på en fantastisk bandymatch, men det var enormt små marginaler. Det är becksvart just nu, men jag är oerhört stolt över grabbarna, säger Svenne Olsson, som funderar på att sluta.

Klart är att Andreas Westh har gjort sitt i landslaget.

I stället för ett sjätte VM-guld fick trotjänaren åka hem med en silverpeng runt halsen.

– Det känns tomt. Vi skapade förutsättningar för att vinna, men det gick inte. Jag försöker suga in det sista. Men det är jobbigt, det är det, säger Andreas Westh i Bandypuls sändning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.