Parnevik nära fiasko - ändå nöjd

SPORTBLADET

Räddade sig med en eagle och en birdie på sista hålen

Det såg länge ut som om Jesper Parnevik skulle missa kvalgränsen för första gången i British Open.

- Jag tänkte länge på det och det var det som motiverade mig på slutet. Jag ville inte missa cuten, säger Parnevik.

Han räddade sig med en eagle och en birdie på de två sista hålen.

Parnevik gick på 71 slag, ett över par. Han inledde dagen med två bogeys. Men det kunde ha blivit ännu värre.

- Jag slog ut bollen i ruffen på första slaget och först efter 4.50 (man får leta boll i fem minuter) så hittade nån bollen. Jag var på väg tillbaka till tee för att slå ett nytt slag, säger han.

Han gjorde ytterligare fyra bogeys under ronden, men tre birdies och en eagle räddade hans dag.

- Spelet kändes bättre än i går, men resultatet blev inte därefter. Man måste sätta puttarna och så måste man vara på fairway (på utslagen). Jag missade fyra fairways - och gjorde bogeys på alla fyra hålen.

- Trots allt måste jag vara nöjd, säger han efter att ha kvalat in för helgens spel i British Open för tionde året i följd.

Man behöver bara gå åtta år tillbaka i tiden för att hitta en svensk solskenshistoria i British Open, som Parnevik skulle kunna upprepa i helgen. Anders Forsbrand klarade precis kvalgränsen på Turnberry 1994 - och avslutade med 66-64 och blev fyra i tävlingen. Hans prestation överskuggades då av Parneviks andra plats.

Fulke spelar säkert

Niclas Fasth, tvåa i fjol i British Open, har haft två tunga dagar på Muirfields greener.

- Det är så frustrerande när man spelar bra, men puttar uselt. Nu blir det några timmar på puttinggreenen i kväll, säger Fasth efter att ha fått 73 slag, två över par, för dagen.

Pierre Fulke är näst bäste svensk efter två dagars spel. Han följde upp sin 72:a med en 69-rond och är totalt ett under par.

- Spelet kom igång bra på de första sex hålen (två birdies). Sen fick jag lite dålig bollträff, jag kom senare på att jag hade för lång baksving så från tolvan och in spelade jag grymt stabilt, säger Fulke.

- Nu ska jag bara byta putter. Jag har egentligen inte satt några riktiga birdieputtar de här första dagarna. Puttern är grymt kall så jag får vara nöjd att jag är ett under par och att ledarna inte är bättre än sex under. Kan jag nu få i lite puttar i helgen så...

Fem svenskar kvar

Magnus Persson Atlevi, veteranen som kämpat sig tillbaka, var bara ett slag från att klara sig vidare till helgens spel. Han fick 73 slag på fredagen. Robert Karlsson, som inte klarat en kvalgräns i British Open sedan han blev femma på Muirfield för tio år sedan, missade även i år. Han spelade ur sig ur tävlingen på det allra sista hålet där han besökte två fairwaybunkrar och fick dubbelbogey. Par hade räckt för att få spela i helgen.

Fredrik Jacobson, som kom tvåa i Scottish Open förra veckan, har spelat uselt på Muifield. Det blev 78 på torsdagen och 73 på fredagen.

Fem av tolv svenskar är kvar i tävlingen efter att kvalgränsen sattes vid tre över par på fredagskvällen. Fredrik Andersson, som gick i den allra sista bollen på fredagskvällen, säkrade spel genom en 70-rond.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf