Är anledningen till att Chelsea betalar

Brenning: Statistiken imponerar inte

Är Christian Pulisic för 660 miljoner kronor en drömvärvning för Chelsea?

Njaaa, tvekar kanske klubbens sportsliga analysteam.

Jaaa, vrålar garanterat deras ekonomiska analytiker.

Det vore en lögn att påstå att det viskats om blott 20-årige Christian Pulisic en längre tid. Det har vrålats. Ända sedan mittfältaren i april 2016 blev den yngste spelaren född utanför Tyskland att göra mål i Bundesliga har det hejats och framförallt hoppats och anledningen går att finna i Pulisics pass.

USA har väntat på en stor fotbollsspelare lika intensivt som fotbollsvärlden väntat på USA.

Räcker att studera lägren

För att få svar på hur viktig den amerikanska marknaden är för de europeiska storklubbarna räcker det att studera deras försäsongsläger. Det är i dag lika säkert att du hittar världens bästa fotbollsspelare på träningsläger i USA som att du hittar dem på semester i Dubai.

Förra sommaren anslöt även Dortmund till sist till stjärnparaden på andra sidan Atlanten och de väckte då minst lika stor uppmärksamhet som sina annars mer berömda kamrater i fotbollsfamiljen. Anledningen till det stavades Christian Pulisic.

Pulisic är USA:s yngste målskytt i landslagssammanhang och nationens tveklöst störste fotbollsprofil. Trots att han bara är 20 år, och ännu ingen fullt utvecklad dominant på den stora scenen, så hoppas alla intresserade amerikaner att mittfältaren till slut ska bli den fotbollskatalysator Freddy Adu aldrig förmådde att bli.

Kan bli en fantastisk investering

Här finner vi också, tror jag, den stora anledningen till att Chelsea nu betalar motsvarande knappt 660 miljoner kronor för att Pulisic ska spela för dem efter sommaren. För det går med gott samvete att fråga sig om de verkligen hade varit lika intresserade om Pulisic varit tysk medborgare.

Poängproduktionen med ett mål och två assist på elva matcher i Bundesliga den här säsongen imponerar inte nämnvärt. Inte heller mittfältarens totala med åtta mål och 16 assist på sina 72 ligamatcher de tre senaste säsongerna (där hans bästa säsong dessutom var den första) skvallrar om en spelare som omedelbart kan gå in och dominera i Premier League.

Men fotboll är självklart så mycket mer än statistik och Chelsea betalar inte heller för vad Pulisic är i dag. De betalar, som alla slipade ekonomiska investerare, framförallt för vad han kan bli.

Som fotbollsspelare men också som marknadskraft. Med den dubbla potentialen i vågskålen kan de 660 miljoner kronorna, som hade varit ännu mer om Pulisic inte vägrat förlänga sitt kontrakt med Dortmund, också förvandlas till en fantastisk investering.

Kan, alltså.

Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM