”Tror aldrig vi har haft det tidigare”

Gick från ”blödande siffror” till ”invasion”

avAndreas Käck

Publicerad:
Foto: TT
Anna Nordqvist

Det blir en svensk invasion i British Open.

Den största – på fem år.

– Vi har en ny generation som är riktigt, riktigt bra, säger Sveriges förbundskapten Katarina Vangdal.

När herrarnas British Open avgjordes på Carnoustie förrförra helgen fanns sex svenska spelare i startfältet – dubbelt så många som i fjol.

– Det är verkligen skitkul, sa Alex Norén.

– Det här visar att svensk golf gör det den ska. Det är bara att titta på damsidan också; det kommer fram folk hela tiden, sa Jens Dantorp.

Ja, det gör ju det…

När damernas British Open drar i gång på Royal Lytham & St Annes Golf Club på torsdagen finns inte mindre än tio (!) blågula representanter. Så många har vi inte haft i en major sedan British Open 2013, alltså för fem år sedan.

”Hade blödande siffror”

Sportbladet tog ett snack med förbundskapten Katarina Vangdal om hemligheten bakom framgången. Hon berättar att Golfförbundet år 2011 identifierade ”blödande siffror” och att de då bestämde sig för att agera – snabbt.

– Vi insåg att vi kunde namnen på nästan alla tjejer som höll på med golf och det är ingen bra tecken.

Så, vad gjorde ni?

– Flera saker, men framförallt två stora saker. Dels att vi såg till att skapa tillfällen där vi kunde samla alla svenska spelare. De äldre spelarna kunde dela med sig av sina erfarenheter för de yngre och dessutom fick de ”sparra” ihop vilket är jätteviktigt.

– Det andra var att vi insåg Europatourens nedgång och förstod att om man som tjej från Sverige vill satsa på golf och bli en världsspelare, så behöver vi ha en plats i USA där man kan få den elitmiljön. Då öppnade träningsbasen i Phoenix och det har lett till att vi i dag har 25 spelare på LPGA:s undertour (Symetra-touren), säger Vangdal.

”Det är häftigt”

I årets British Open deltar förutom den stora stjärnduon Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg även veteraner som Caroline Hedwall och Camilla Lennarth. Dessutom har vi tre (!) tonåringar.

Foto: TT / Göran Söderqvist

Linn Grant, 19, och Frida Kinhult, 18, som båda är amatörer, tog sig in via måndagens kvalfinal och 17-åriga Julia Engström är klar sedan tidigare tack vare sin placering på Europatourens rankning.

– Det är häftigt att vi har tre tonåringar i en major. Det tror jag aldrig vi har haft tidigare, säger Katarina Vangdal.

Och tio svenska spelare totalt?!

– Ja, det är ju lite typiskt för hur det ser ut inom svensk damgolf just nu, att vi faktiskt har flera unga spelare med kapacitet att spela i majors. Generationen med Linn och Frida är riktigt, riktigt bra. Får de bara vara hela och friska så kommer de ha väldigt många fina år framför sig.

Hur mycket betyder det att både Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg har vunnit majors på senare tid och visat de unga spelarna att det går?

– Jag tror det betyder massor! Det är ju två personer som nästan alla yngre spelare har träffat. Jag vet att när vi hade Helsingborg Open (2013–2015) så satte sig Anna ner med gänget, alltså Frida och Linn och tjejerna, och tog sig tid att svara på frågor och ge råd. Jag vet att det var väldigt uppskattat. Samma med Carro Hedwall som ställt upp och kommit till landslagssamlingar. Våra stjärnor känner ett stort ansvar att ställa upp och personligen tror jag att det betyder jättemycket, säger Katarina Vangdal.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM