Formel 1

Sebastian Vettel: ”Har betydligt större potential”

Av: 

Anna Andersson

Sebastian Vettel jublar efter kvalet till Tyskland GP. Han har vunnit tävlingen en gång tidigare, men då avgjordes den på Nürburgring.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

SPORTBLADET

2017 hade han greppet om VM.

Ändå tappade han allt.

Det ska inte hända igen.

– Årets bil har betydligt större potential, säger Sebastian Vettel.

För ett år sedan ledde han VM i F1 och efter Ungerns GP gick han på semester med ett försprång på 14 poäng.

Det övertaget försvann sedan väldigt snabbt, Lewis Hamilton och Mercedes vann de två inledande loppen i Belgien och Italien. I Singapore bröt tysken efter en onödig kollision i starten, i Malaysia och Japan bromsades han in av tekniska problem. Det resulterade i att Lewis Hamilton kunde titulera sig världsmästare när två lopp återstod av säsongen.

– 2017 hade vi en bättre bil under inledningen av säsongen. Vi inledde året med fantastiska resultat, men årets bil har större potential, säger Sebastian Vettel till motorsportmagazin.

– För ett år sedan var den stora nackdelen vår egen bil. Den var inte tillräckligt bra för att kunna besegra Mercedes. Där tappade vi absolut flest poäng.

Ska inte hända igen

Det ska inte hända igen. Nu leder Ferrari både förar- och märkes-VM inför sommarens två avslutande tävlingshelger i Tyskland och Ungern.

Under årets säsong har förhållandet mellan Mercedes och Ferrari varit ganska jämnt. Inget team har haft någon längre period av dominans och dessutom har Red Bull kunnat konkurrera om segrar vilket har gjort mästerskapet betydligt jämnare än föregående år. Ferrari har tappat poäng på grund av strategiska beslut, förarmissar och en del otur, samtidigt har även Mercedes gjort strategiska misstag, mästarteamet har haft problem i starterna och vid två tillfällen är det bilar från Ferrari som orsakat kollisioner med just Mercedes.

– Det finns ställen där vi inte har plockat ur allt ur bilen än, jag har fortfarande känslan att vi kan utveckla bilen vidare, säger Sebastian Vette som har pole position i Tysklands GP.

Drömmer om första F1-segern på hemmaplan

Inför dagens tävling på Hockenheimring, på en bana som ligger ungefär en halv timme från hans föräldrahem i Heppenheim, har han ett perfekt utgångsläge för att vinna sitt första F1-lopp på hemmaplan - det har han aldrig tidigare gjort.

– Jag kommer från det här området, det var här jag såg mitt första F1-lopp. Jag tror att det var år 2000. Familj och vänner kommer till tävlingen, säger Sebastian Vettel till Hockenheimring kanaler i sociala medier.

– Jag saknar verkligen en seger.

En vinst skulle också göra att han får ett litet övertag i VM, den tuffaste konkurrenten Lewis Hamilton startar först från ruta 14 och måste arbeta sig genom fältet för att ta några VM-poäng. Efter dagens lopp återstår en deltävling innan F1 tar sommarlov - Ungern GP som avgörs nästa helg.

Vettel har vunnit Tysklands GP en gång, 2013 - men då avgjordes tävlingen på Nürburgring.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

LIVE: Följ Tysklands GP från 15.10

ÄMNEN I ARTIKELN

Formel 1

Motorsport

Sebastian Vettel

Mercedes

Ferrari