Svenskar vann VM-silver

Av: Anna Andersson

Publicerad:

PG Andersson och Emil Axelsson på medaljplats i rally-VM - Loeb avslutar med 76:e segern

PG Andersson och Emil Axelsson i sin Proton Satria Neo S2000.
Foto: Getty Images
PG Andersson och Emil Axelsson i sin Proton Satria Neo S2000.

PG Andersson drömde om guld.

Men avslutar säsongen med ett VM-silver.

– Självklart känns det som en besvikelse, säger han.

Rallyföraren Andersson och kartläsaren Emil Axelsson har haft en tuff säsong, de har varvat toppinsatser som i VM-deltävlingarna i Sverige och Finland där de vunnit med tävlingar där de haft stora tekniska problem. I Monte Carlo började bilen brinna och under avslutningshelgen i Spanien fick de problem med en drivaxel redan under fredagen. Därmed försvann viktiga minuter i jakten på irländaren Craig Breen.

– Vi tappade drygt en och en halv minut och i jakten på att försöka ta igen det under grussträckorna, fick vi en snurr och slog sönder styrningen, säger PG till sin hemsida.

Svenskarna tappade närmare fyra minuter.

– Då var det helt enkelt för stort avstånd och inte mycket vi kunde göra mer än att åka igenom och avvakta ifall Craig skulle få problem.

Karläsaren omkom

Det fick han inte och Andersson/Axelsson som lyckats ta poäng i samtliga VM-deltävlingar tog VM-silver med Proton.

– Självklart känns det just nu som en besvikelse, men Craig är verkligen, verkligen värd det här efter det tragiska han varit med om den här säsongen. Mycket starkt av honom att komma igen så här, säger svensken.

Craig Breens kartläsare Gareth Roberts omkom efter en olycka under Targa Florio Rally, den femte deltävlingen av rallymästerskapet IRC, tidigare i år.

– Med tanke på att vi långt ifrån haft en felfri säsong med en massa tekniska problem, är ett VM-silver väldigt bra. Proton är ju helt nya i VM-sammanhang och bilen har succesivt förbättrats. Så visst, ett silver är helt okej.

I WRC avslutade Sebastien Loeb sin sista säsong i rally-VM med ännu en seger. Hans 76e. Jari-Matti Latvala, Ford var sju sekunder efter och Loebs Citoënkollega Mikko Hirvonen slutade på tredje plats. PG Anderssons var åtta i WRC-klassen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN