Ulvang om SVT:s dopningsintervju: Kände mig anklagad

Norske legendaren slår tillbaka mot Uppdrag Granskning

Vegard Ulvang är en av dem som SVT:s Uppdrag Granskning konfronterat inför sin dopningsdokumentär.

Men den norske OS-guldmedaljören ryter tillbaka mot programmet, innan det har sänts.

– Nu är jag uttråkad. Nu får de sluta, säger han till VG.

I morgon sänds Uppdrag Gransknings reportage om dopning i längdsporten på 90-talet. Bara ett fåtal personer har sett materialet, ändå har olika uppgifter sipprat ut.

SVT tror att de kan skaka idrottsvärlden med uppgifter bland annat från VM i Thunder Bay 1995 och Trondheim två år senare. Vilka åkare som reportrarna konfronterat är hemligt, men flera åkare har själva bekräftat.

”Väldigt anklagande”

Vegard Ulvang, 49, vann trippla OS-guld 1992. Han säger till norska VG att Uppdrag Granskning hört av sig för att diskutera ett blodvärde som uppmättes för 15 år sedan. Norrmannen är trött på programmets metoder.

– Intervjun var inte trevlig. Den var väldigt anklagande. De konfronterade mig med ett blodvärde på 16,5 (165) från ett världscupslopp 1997. Det var den andra hälsokontrollen som Fis (internationell förbundet) gjorde. Jag blev uppringd och konfronterad på ett väldigt oartigt sätt. Jag började nästan le, säger Ulvang till VG.

Fauner pekas ut

Norska VG har tagit del av en av listan från Trondheim 1997 och enligt tidningen hade italienarna Silvio Fauner och Manuela di Centa blodvärden över den tillåtna gränsen för start.

Blodtesterna infördes 1997 år som en hälsotest och otillåtna värden gav startförbud, det var inte grund för dopning.

Ifrågasätter siffrorna

Tidningen skriver också att testerna är gjorda med en så kallad blodskanner. Instrumentet har i efterhand konstaterats ge svajiga resultat, enligt överläkaren Richard Olaussen på Blodbanken i Oslo.

– Om blodskannern var perfekt kalibrerad vore felmarginalen tre till fem procent. Om inte kan det ha varit fel på fem till tio procent, säger han till VG.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN