”Vi anmäler för att markera våld”

SPORTBLADET

Dif-fansen JO-anmäler polisen

I samband med cupfinalen på Friends arena polisanmäldes polisens agerande.

Nu har Djurgårdens supporterförening, Järnkaminerna, anmält polisen till justitieombudsmannen (JO).

– Vi anmäler för att markera våld, säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg till Nyheter24.

Den 26 maj vann IFK Göteborg svenska cupfinalen mot Djurgården efter straffar. Eftersnacket handlade dock mycket om skandalscenerna efteråt.

Utanför Friends arena brakade sedan Djurgårdens supportrar samman med polisen. Dif:s officiella supporterförening, Järnkaminerna, har anmält polisen till justitieombudsmannen (JO).

– Vi anmäler för att markera att våld mot oskyldiga supportrar aldrig är okej. Varken batongslag eller att åka in med polisbussar i folkmassor, säger Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg till Nyheter24.

Uppges ha använt övervåld

Supporterföreningen har samlat in vittnesuppgifter, som Nyheter24 har fått ta del av, och enligt dem så har polisen använt övervåld med pepparspray och batonger. Polisen uppges även ha ”kört polisbussar in i folkmassan”.

– Har det skett ett övergrepp från poliser är det rätt att anmäla och det bör utredas. Men jag kan inte kommentera vad som har hänt, säger kommissarie Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Domen mot IFK Göteborg och Djurgården uppges komma nästa vecka.

– En anmälan har kommit in för de förseelser som hände efter matchen, och det är ju domare, matchdelegaten och säkerhetsdelegaten som skrivit anmälan. Så den har skickats ut till berörda parter för yttrande och berörda parter är förstås de deltagande lagen och matcharrangören, alltså förbundet, säger tävlingssekreterare Andreas Göransson till FotbollDirekt.se.