Dubbelamputerade Alex Zanardi kör Daytonas 24-timmarslopp

avAnna Andersson

Han var mästaren som förlorade båda benen.

Blev framgångsrik paralympier - och nu återvänder han till motorsporten.

Dubbelamputerade Alexander Zanardi kör klassiska 24-timmarsloppet i Daytona.

– Detta är bara ytterligare ett kapitel i mitt otroligt lyckosamma liv, säger han.

Det var för 17 år sedan, i september 2001, som Alex Zanardi tävlade i amerikanska CART Series. Det förändrade livet för den förre F1-föraren.

Hans bil klövs i två delar.

– Det var troligen olja på banan vilket gjorde att jag tappade kontrollen. Jag var på fel ställe vid fel tidpunkt. Vid det tillfället kom Mr Tagliani, som ironiskt nog betyder skära på italienska, och skar mig i två delar, har Alex Zanardi berättat för Sportbladet.

– En del av Alex for åt ett håll och den andra åt det andra.

Alex Zanardi kör Daytona 24-timmarslopp

Sedan den dagen är han dubbelamputerad, men idrottskarriären är allt annat än över. Redan 2005 började han köra standardvagnsmästerskapet WTCC med en specialbyggd bil och ett par år senare bestämde han sig för att satsa på paracykel. Därefter har han vunnit ett flertal VM-medaljer och fyra paralympiska medaljer i grenen.

Men nu är 52-åringen tillbaka inom motorsporten. Tillsammans med Jesse Krohn, John Edwards och Chaz Mostert kör han Daytonas 24-timmarslopp för BMW och han gör det utan proteser.

Det går snabbare då - trots att han även måste byta ratt eftersom han styr allt med sina händer medan kollegorna har en traditionell ratt.

– På ett varv är jag snabbare med proteser, men jag gör så mycket med mina händer och det är så mycket att hålla reda på. När jag hittat rätt och trivs så håller jag samma fart som alla andra, säger Alex Zanardi till AP.

– Det är inte lika fysiskt krävande att köra utan proteserna, jag är som ett djur och kan köra i en evighet.

Dubbelamputerad och snabbast

Dessutom är han extremt snabb i och ur bilen, i ett 24-timmars lopp är det precis som i andra racingtävlingar extremt viktigt med snabba depåstopp och filmen som visar hur han och hans kollegor tränar platsbyten har blivit en succé på internet.

– Han är snabbare ur bilen än någon annan av oss, skriver teamkollegan John Edwards på twitter.

Detta behöver inte vara det sista som motorvärlden ser av Alex Zanardi, 52-åringen älskar utmaningar och trots allt som har hänt älskar han motorsporten.

– Det gäller att ta alla chanser man får i livet och jag vet inte vad som händer efter detta, säger Alex Zanardi på presskonferensen inför de träningar som genomfördes i helgen.

– Jag känner mig själv och om någon frågar mig om jag vill köra en bil, ja det är som att fråga en katt om han vill ha en mus. Det får ungefär samma reaktion hos mig.

Daytonas 24-timmarslopp avgörs den 26–27 januari 2019.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport