Johannes Hösflot Kläbo vann Tour de Ski

Johannes Hösflot Kläbo var en jagad man. 

Men den norske stjärnan vann Tour de Ski i debuten – som yngste åkare någonsin.

– Det är inte säkert att man vinner Tour de Ski igen så man får njuta, säger norrmannen till SVT.

Johannes Hösflot Kläbo var osäker på om han skulle fullfölja hela Tour de Ski. Men 22-åringen bestämde sig för att fortsätta och inför den sista etappen var han i en stor ledning.

Fjolårets segrare i den totala världscupen hade en minut och 20 sekunder ner till tvåan Sergej Ustiugov. Den ryska björnen gjorde sitt bästa och knappade in över en minut på norrmannen.

Men det räckte inte.

Dramatik om tredjeplatsen

En trött Kläbo höll ihop det hela vägen och gick först över mållinjen innan han föll ihop. Han blir därmed den yngste åkaren på herrsidan att vinna Tour de Ski. Den yngste åkaren av alla heter Charlotte Kalla.

– Det är mentalt tungt att vara jagad. Jag var så sliten när jag kom i mål, men att ha vunnit Tour de Ski håller jag väldigt högt, säger Hösflot Kläbo till SVT.

Den största dramatiken stod i stället om tredjeplatsen där Alexander Bolsjunov tappade sin pallplats och fick se sig slagen av Simen Hegestad Krüger. Norrmannen stod för den bästa klättringen och tog över två minuter på Kläbo.

Calle Halfvarsson, som var bästa svensk inför, gjorde en våldsam öppning för att hämta ikapp avståndet till Denis Spitsov på tiondeplatsen, men chansningen gick inte hem. Halfvarsson kroknade efter chockstarten och gick i mål på en 16:e plats.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.