Carl XVI Gustaf

Bris: Barn har rätt att få vara med

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

SEEFELD. Kungen tar fel utgångspunkt när han pratar om barns idrottande.

Den slutsatsen drar Magnus Jägerskog, generalsekreterare i Barnens rätt i samhället, efter att ha läst uttalandena.

– Barn behöver få testa på saker och utvecklas i sin takt, säger han.

”Vi alla är inte lämpade för allting. Då måste vi hjälpa dem så att de får en chans att hitta något nytt. Det är det som är ledarskap”.

Så sa Carl XVI Gustaf när Sportbladet ställde frågor om tidig utslagning i svensk ungdomsidrott. Kungens resonerade så att barn som har svårt att hävda sig i vissa föreningar och lag ska hjälpas genom att få andra uppgifter.

”Ingen tjänar på toppning”

Magnus Jägerskog är generalsekreterare för Barnens rätt i samhället. Kungen har inte fel rakt av, menar han, men hans perspektiv är omvänt. Det är i första hand inte barn som ska hjälpas vidare, utan kraven på en viss skicklighet som ska strykas.

Ledare ska inte få välja bort vissa barn, anser han, vilket också ser ut att förbjudas när Barnkonventionen blir svensk lag första januari 2020.

– Grunden är att barn har rätt till idrott. Sen ger också breddidrott förutsättning för elitsatsningar. Men varken barnen eller själva elitidrotten tjänar på tidig toppning eller utslagning. Det är väldigt tydligt från RF:s sida att idrott ska präglas av Barnkonventionen och därför undvika tidiga utslagningar och toppningar, säger Jägerskog.

Magnus Jägerskog.

”Det är mer avarter”

Skriver du under på kungens resonemang?

– Nej. Merparten av alla unga är någon gång med i en idrottsförening. De behöver få testa på saker och utvecklas i sin takt. Man har ingen aning om vem eller vilka av tioåriga barn som senare kommer att bli elit. Och oavsett vilket är idrott tävling men också utveckling och gemenskap.

Vad vill du säga till en tioårig flicka eller pojke som vill vara med i ett lag men inte har fått för att hon inte anses bra nog?

– Att idrott för tioåringar ska vara breddidrott. Barn har rätt att vara med. Det är ingen diskussion i det avseendet, det är bara självklart. Att se elitsatsningar i de åldrarna vänder jag mig starkt emot, och det är heller inte min bild av idrotten att det brukar se ut så. Det är mer avarter.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

SPORTBLADETS GRANSKNING: Svensk idrott bryter mot Barnkonventionen

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl XVI Gustaf

Barnkonventionen

Bris