Wennman: Fyra veckor kvar av säsongen – nu måste vi reda ut alla begrepp

SPORTBLADET

LONDON. I slutet av februari talade Arsenal om att ta en fyrling.

Så sent som för en vecka sen var Manchester United på väg mot en trippel.

Just nu är Sir Alex nöjd om han når en dubbel.

I slutändan kan United, Birmingham, Arsenal, Chelsea, Manchester City eller Stoke stå där med en singel.

Så...vi måste ta tag i det här. Vi är mitt inne i slutspurten. Vi måste reda ut vad som döljer sig bakom dessa uttryck, en gång för alla.

Singel:

Det är när ett lag vinner antingen ligan, FA-cupen, Carling Cup eller Champions League. Det är också vad en gift stjärna i Premier League uppger sig vara när han är på krogen.

Dubbel:

Det är när ett lag vinner två av ovanstående titlar. Det är också antalet kvinnor som låg bredvid Wayne Rooney i en hotellsäng i höstas.

Trippel:

Det är när ett lag vinner tre av ovanstående titlar. Det kan också vara en argentinsk spelare som strejkar, får högre lön – och en ny klubb i sommar.

Fyrling:

Det är när ett lag vinner samtliga ovanstående titlar. Det kallas också kvadruppel. Ej att förväxla med kvadröppel (se dubbeln).

Femling:

Det är när ett lag vinner samtliga ovanstående titlar plus VM för klubblag. Det är också antalet matcher en avstängd manager fick tillbringa på läktaren nyligen.

Sexling:

Det är när ett lag, utöver femlingen, också vunnit Community Shield-pokalen. Det är också antalet groggar Andy Carroll välte när han föll från en barstol i Newcastle.

Sjuling:

Det är när ett lag, utöver sexlingen, också vinner julfesten. Kallas även juling. Det är också antalet steg Peter Crouch behöver ta mellan mittlinjen och straffområdet.

Åttling:

Finns inte. Däremot är det antalet dobbar som hittades i Pablo Zabaletas lår efter Paul Scholes karatespark förra lördagen.

Niling:

Heter det väl inte. Nio liv har i alla fall Wigan.

Tiling:

Vi uppfinner nya ord. Ej att förväxla med tinning, som man kan nicka med, eller tidning, som man kan slå in saker i.

Elving:

Är nåt så sällsynt som ett fullt lag på planen vid slutsignalen. Får icke blandas ihop med Elfving, som heter Ulf i förnamn och är djurgårdare.

  

Ja, så där kan man hålla på. Det finns mycket inom fotbollen som slutar på -ling.

Tackling, till exempel, är nåt som demonstrerats av Nigel de Jong, Jamie Carragher och Paul Scholes detta spelår. En ynkling, däremot, är en sån som ligger och kvider i gräset och har en smärttröskel som en zebrafink.

En fuling är oftast en agent som spelar ut parterna mot varandra och tar hand om degen själv. En kyckling är den sega biten som döljer sig under pajdegen i halvtid. En kuling är en styv sak som blåser en i nacken när man promenerar till White Hart Lane.

En Smalling är en blivande superstar i Man United. En gamling är en man vid namn Ferguson. En spoling en pojke som kallas Chicharito. En byling är en gubbe som slår fansen med batong.

Fjortis och sjuttis

Det finns annat – en koling är en figur av Albert Engström, en Westling är en prins från Ockelbo och en Ma-Ling en pingisspelare från Kina – men det har ju inte med fotboll att göra.

Det har inte heller ord som fjortis och sjuttis, de utgör absolut ingen fortsättning på det där med singlar, dubblar och sånt.

  

Vi får se hur det slutar. Rysarmatcher i bottenstriden i dag, och Man United och Chelsea slåss vidare norrut i tabellen.

En kittling är vad vi känner inför de sista, spännande omgångarna. Och en vinkling är vad ni just fått er till livs.

ARTIKELN HANDLAR OM