Kravlistan på elitryttarna

SPORTBLADET

Spritförbud och säljstopp av hästar – här är hopplandslagets nya regler

Slutfestat och förbud mot att sälja hästar inför mästerskap. Med hård disciplin ska förbundskapten Sylve Söderstrand ta hopplandslaget till nya höjder.

– Hästhandlare är inte aktuella för landslaget, säger han.

Det gick bra förra gången Sylve Söderstrand ledde det svenska hopplandslaget 1999-2004. Då blev det lagsilver i EM, VM och OS. När han nu är tillbaka med ett nytt vapen – stenhårda krav på ryttarna.

Ingen alkohol inför tävlingar och säljer man sin stjärnhäst nära inpå ett mästerskap är det slutridit i landslaget.

– Ett glas vin eller öl till middagen kan vara accepterat om ryttaren inte har någon klass nästa morgon, men vid viktiga tävlingar får det inte vara någon alkohol alls, Sylve Söderstrand.

”Låsa hästarna”

Alkoholproblemen inom ridsporten har minskat. Motsatsen gäller för handeln med internationella topphästar. En liten nation som Sverige kan inte köpa dyrt, utan lever ständigt med risken att bli av med sina bästa hästar.

– Hästägare måste kunna sälja sina hästar om de vill, särskilt om de är hästhandlare. Men tre, fyra månader innan ett mästerskap bör vi kunna låsa hästarna, säger Söderstrand.

Lundbäck positiv

Förbudet är undantagslöst och gäller även om det är ryttaren själv som äger hästen och får ett svindlande bud på flera tiotals miljoner kronor.

Landslagsryttaren Helena Lundbäck tycker förbundskaptenen gör rätt som förbjuder handeln.

– Jag stöttar Sylve till 100 procent där. Det har varit en del problem där man som ryttare kan hamna i utpressningssituationer och känna sig tvungen att sälja, säger hon.

Viktigt med dialog

Enda kravet som möter motstånd från Helena Lundbäck gäller hur ryttare inte får tacka nej till nationshoppningar som de tycker ligger för långt bort, är prestigelösa eller har för dåliga prispengar.

– Här gäller det att vi har en dialog. Är det dåligt underlag på en tävling vill jag inte tävla där, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport