Blåbären rasar mot FIS: Vi är bäst i våra länder

SPORTBLADET

"Svenske” Cesar Baena: Varför vill de inte se oss i mästerskapen?

Foto: Kristoffer Bergström & Fiat
Venezuelas främste åkare Cesar Baena i backen.

OSLO. Längdvärldens blåbär har tröttnat på att bli bortrensade.

Nu enas sydamerikaner, australiensare och afrikaner för att gå emot internationella förbundet.

– Varför förstör de utvecklingen? Varför vill de inte se oss i mästerskapen? säger Venezuelas främste åkare Cesar Baena – som av en slump flyttat till Sverige.

I Sapporo-VM för fyra år sedan stångades en brasilianare och etiopier med världseliten. Den möjligheten är i princip borta efter att ett kval har införts. Det hålls i morgon, före VM:s öppningsceremoni.

Då kör Cesar Baena från Venezuela, som vet hur det känns att slås ut innan festen ens har börjat. 2009 missade han kvalgränsen med 36 minuter. Efteråt loggade han in på Facebook och skrev en desperat önskan om mer träning. Två killar i Mora svarade.

– Nu bor jag och min lillebror Bernardo i Sverige. Idén är att vi ska vara här två år, men vi ska försöka stanna till VM i Falun 2015, säger Baena.

”Vi måste klaga”

Bröderna gör framsteg med sin österrikiske tränare, men behöver hjälp för att nå vidare. Därför pratar de med andra blåbär, och framför allt med FIS, för att pressa fram regeländringar.

– Jag är mycket-mycket besviken på FIS regler. På OS fick jag först besked att jag fick åka, sedan ett nytt som sa "nej, du får inte åka!". Vi måste klaga. Jag har pratat med Jörg Capol (FIS tävlingsgeneral) och han sa att de ska diskutera i sommar, säger Baena.

Men om ni är för dåliga, varför ska ni få platsa ändå?

– Hur ska vi annars bli bättre? Vi är bäst i våra länder och borde få tävla. Varför filtrera loppet på förhand? Jag har inte hört något bra skäl till det.

”Fri anmälan”

FIS-basen Vegard Ulvang säger att han förstår ilskan, men att reglerna är satta demokratiskt. Och att det faktiskt går att kvala in hela vägen, även om en som Baena är i alla fall en kvart för långsam i dagsläget.

– Det är viktigt att påminna sig om att det är fri anmälan till VM, så alla får prova och alla får sin uppmärksamhet, säger Ulvang.

Tills vidare hoppas Baena på att FIS ska ändra sig – och får stöd från rivaler över hela världen.

– Vad är det som händer? Vill man ha ett mästerskap bara för de bästa, för sex-sju nationer? har kenyanen Philip Boit sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM