”Jag kanske ringer upp honom”

avPetra Thorén

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Bästa världscupsloppet på tre år och Daniel Richardsson har fått vittring inför OS.

Nu överväger han att ta hjälp av vännen, förre landslagsstjärnan, Johan Olsson som vet hur medaljer skördas.

– Jag kanske ska ringa upp honom och höra vad han säger, menar Daniel Richardsson.

Signalerna i kroppen har under Tourveckan varit hälsosamma. Sjätteplatsen på gårdagens snabba massfart i klassisk stil var Daniel Richardssons bästa i världscupen på tre år, i dag kämpar han sig igenom klättringen i Alpe Cermis och sedan blickar veteranen förväntansfullt fram emot OS.

Mot femmilen i klassisk stil.

– Jag känner att kroppen är bra men det finns en del att ta in mot OS, säger han.
Han ska locka fram formen genom stenhårda pass med hög intensitet.

– Om jag går tillbaka historisk har det fungerat. Jag kör korta intervaller i branta backar på en minut där man verkligen kör sig riktigt stum, säger han.

Foto: Pontus Orre

Det kommer att bli mellan åtta och tio intervallpass under de kommande fyra veckorna. Han vet att passen måste genomföras, men han ser inte fram emot dem.

– Det är det jobbigaste man kan göra. Du ska bli riktigt stum, det är det som är grejen så man kan lära sig hantera mjölksyran.

”Storfräsarna ur form”

Daniel Richardsson utesluter inte heller hjälp. Han funderar på att ringa vännen Johan Olsson, som slutade sin karriär efter VM förra vintern. Johan Olsson vann femmilen i klassisk stil i VM i just Val Di Fiemme 2013.

– Jag är ingen spurtkanon och kommer aldrig att bli. Ska jag försöka ta medalj måste jag köra, Det är lite av det som Johan Olsson gjorde i loppet här i Val di Fiemme. Jag kanske ska ringa honom.., säger Daniel Richardsson.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Johan Olsson avslutade karriären ifjol

Tron på den egna kapaciteten är stark. Han tog OS-medalj 2014, brons på 15 km klassisk stil, och vill göra det igen.

Även om resultaten uteblivit senare år har Richardsson strävat framåt. Han tror att konkurrensen under OS dessutom kommer att försvagas jämfört med i världscupen i stort.

– En tredjedel av de som kommer till OS kommer att valla bort sig, en annan tredjedel kommer att ha tränat för hårt och vara i dålig form. Många av storfräsarna kommer att vara i sämre form där än de är nu. De tycker att OS är så extremt viktig så det är lätt att man överjobbar lite, säger han.

Och dit tillhör inte du?

– Jag tillhör förhoppningsvis den sista tredjedelen....

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM