Svenska stjärndomaren petade sig själv

Al-Hakim: ”Jag har inte mått bra – fått hatmejl och sms”

avMichael Wagner

Allsvenske stjärndomaren Mohammed Al-Hakim, 32, har petat sig själv från allsvenskt dömande i två omgångar.

Detta efter två misstag i matchen mellan IFK Göteborg-Elfsborg nyligen.

– Det är det tuffaste jag upplevt som domare. Jag har inte mått bra, säger Al-Hakim till Sportbladet.

2–2-matchen mellan IFK Göteborg och Elfsborg för en dryg vecka sedan blev omdebatterad.

Framför allt upprördes spelare, ledare och fans till Elfsborg sedan IFK Göteborg sent i matchen kvitterat via en straff som var klart feldömd.

Reprisbilderna visar tydligt att Göteborgsspelaren Amin Affane, i närkamp med Samuel Holmén, tydligt gick omkull utanför straffområdet men Al-Hakim dömde straff.

Den allsvenske stjärndomaren, en av sex aktiva svenska Fifa-domare, la sig platt efter matchen och erkände direkt att det var ett felbeslut sedan han sett tv-repriserna.

SvFF förtydligade

Nu beskriver han missen:

– Det är som om en spelare slår en straff fem meter utanför.

Men Al-Hakim fick även kritik, och Svenska Fotbollförbundet förtydligade via sin hemsida, vad som gäller när en spelare försöker skalla en motståndare: då är det direkt rött kort och utvisning.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Al-Hakim fick frän kritik efter kaoset i regniga derbyt mellan IFK Göteborg och Elfsborg.

Vid en sådan situation under matchen fick Elfsborgs Jon Jönsson bara en varning av Al-Hakim när Boråsförsvararen lätt skallade IFK Göteborgs Robin Söder.

– Jag uttryckte mig fel när jag skulle förklara min bedömning efteråt. Om jag hade uppfattat det som en skallning så vet jag att det ska vara rött.

Förtydligandet från förbundet uppfattades som en rejäl tillrättavisning av dig.

– Ja, jag kan förstå att det har uppfattats så, men jag tycker att det var en okej förklaring från förbundet vad det är som gäller.

Händelserna efter matchen har dock gjort att Al-Hakim inte dömt någon match i den nyss avslutade omgången och inte heller dömer några matcher i den allsvenska omgången onsdag och torsdag.

Vems beslut är det?

– Mitt eget, i samråd med min domarcoach Peter Fröjdfeldt. Jag har inte mått bra och känner att jag mår bäst av att ladda batterierna. Jag var väldigt besviken på mig själv.

Stor medial uppmärksamhet

– Det blev väldigt stor medial uppmärksamhet, många som uttalade sig och det har triggat fans som hört av sig med hatiska och upprörda mejl och sms. Vår roll som domare är väldigt utsatt.

Har det varit några hot?

– Nej, då hade jag polisanmält det direkt. Det handlar mer om hur dålig och usel jag är.

Hur tufft har du upplevt det här?

– Det är det värsta jag upplevt som domare, det tuffaste – men jag tror att jag långsiktigt blir starkare, säger Al-Hakim. Det känns väldigt mycket bättre redan efter att jag har fått ta det lugnt några dagar. Jag har umgåtts mer med mina nära och kära. Stöttningen från domarkommittén och Peter (Fröjdfeldt) har varit bra också.

Mohammed Al-Hakim, en av 12 svenska proffsdomare och utsedd till årets domare 2015, räknar med att vara tillbaka och döma i nästkommande allsvenska omgång, till helgen.

– Det spelas åtta matcher i varje omgång, så några måste alltid stå över, men det händer väldigt sällan att man står över två omgångar och jag har ju viss rutin också.

– Det är inte lätt att peta sig själv från startelvan, men jag är glad över att jag kom till den här insikten. Man ska orka länge, säger Al-Hakim.

ARTIKELN HANDLAR OM