Basso redo att ta över

SPORTBLADET

Segrade i Girot – och nu favorit inför Tour de France

Ivan Basso vann på söndagen Giro d'Italia – och cyklade samtidigt till sig favoritskapet inför Tour de France i juli.

Men segern överskuggades av en anklagelse från rivalen Gilberto Simoni som hävdade att Basso erbjudit honom en etappseger mot betalning.

Foto: Firar segern. Ivan Basso visar upp ledartröjan efter segern i årets italienska giro.

Det italienska cykelförbundet startade genast en utredning när anklagelsen blev känd. Det var på den näst sista etappen i lördags som Simoni hävdade att Bassos erbjudande kommit. De två ryckte loss från klungan och Basso satte in det avgörande rycket några kilometer från mål.

– Fem kilometer från målet frågade Basso om jag ville vinna mot betalning. Jag har aldrig bett om hjälp eller om en etappseger, så när Basso frågade mig så sårade det mig, sade Simoni.

Basso förnekade händelsen:

– Jag kommer inte att låta detta förstöra min seger i girot. Jag tycker jag har bevisat att jag var den bäste. Simonis anklagelse går in genom ena örat och ut genom det andra, sade Basso.

Italienaren dominerade årets giro och visade att han är redo att ta över efter Lance Armstrong, som förra året lade av efter att ha vunnit Tour de France för sjunde gången i rad.

Bassos styrka är liksom Armstrongs de tuffa bergsetapperna. I fjol räckte det till en andraplats i Frankrike efter Armstrong. I år siktar han på seger.

– De senaste åren har det alltid varit jag och Lance i slutet av de stora bergsetapperna. Nu är det bara jag, säger Basso.

Ivan Basso vann tre av de 21 etapperna och slutade sammanlagt 9.18 före spanjoren Jose Gutierrez och 11.59 före Simoni.

Loppets avslutande 140 kilometer långa etapp på söndagen vanns av tysken Robert Forster efter en spurtstrid.

Den ende svensken i årets Giro d'Italia, Gustav Larsson, gick på söndagen i mål som 76:a och slutade i sitt första stora etapplopp totalt på 66:e plats.

TT