Vinn med fem - eller glöm VM

SPORTBLADET

REYKJAVIK

Fredrik Ljungberg ska i torsdags ha gjort svensk fotbolls viktigaste mål sen Kennet Anderssons 2-2 mot Rumänien 1994.

I kväll ska - nej måste - Stefan Lövgren, Kim Andersson och de andra göra svensk handbolls viktigaste mål sen Björn Jilséns i OS 1984.

Foto: SISTA CHANSEN För Ljubomit Vranjes och de andra legendarerna kan kan kvällens match bli den sista på världsnivå i landslaget.

Berlin.

Tropisk värme.

Blågul VM-fest.

Det är långt dit.

I varje fall när man sitter i ett sjugradigt Reykjavik i hällande regn dagen innan ett svenskt handbollslandslag ska spela sina viktigaste 60 minuter sen...sen...mötet med Spanien i OS 1984.

För det är ju så.

Det har gått inflation i uttrycket ödesmatcher (Sverige-Paraguay!), men den avgörande VM-kvalmatchen mellan

Island och Sverige i kväll kan, eller ska, vi inte kalla något annat.

Både VM och OS är i farozonen

Vinner inte Sverige med minst fem mål (fyra räcker om man samtidigt gör mer än 32 mål) har vi sett Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, Tomas Svensson och de andra legendarerna för sista gången i landslagsdressen på världsnivå (EM 2008 är som bekant på Europanivå).

För då missar Sverige inte bara sitt första VM någonsin utan också tidernas största VM, det i Tyskland nästa år, och hamnar ännu längre ner i kvalträsket till stora mästerskapen.

Men inte bara det.

Sverige missar med allra största säkerhet också OS 2008.

Detta OS som varit Ingemar Linnélls stora mål sedan han tillträdde 2004.

Det snackas om att det ska införas ett särskilt OS-kval men svenske förbundsordföranden Peo Söderblom kunde i går inte alls lämna några garantier för att det införs till Peking-OS, om ens någonsin.

Då finns det bara en liten, liten möjlighet att nå Peking utan att passera VM och det är att bli bästa nation som inte är OS-klart i EM 2008.

Wislander har lösningen

Låter det krångligt? Det är det.

Det finns en "enklare" väg - att besegra Island i kväll på öns egen nationaldag.

Jag satt i går och såg den sammanbitna svenska träningen i matcharenan Laugardhölle tillsammans med Magnus Wislander och Staffan Olsson. De ingår numera i det svenska mediedrevet (som här i Reykjavik består av

dem båda, deras huvudkommentatorer, jag själv och Bildbyrån) och Wislander hade sin bild klar över hur Sverige skulle vända 28-32-underläget:

- In med Larholm på vänsternio och låt Lövgren och Vranjes turas om på mittnio. Vi måste ha skytte från vänster. Det blir för bökigt och krångligt med både Lövgren och Vranjes.

Är Linnéll lika tuff?

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll