Nu är Foppa mitt i sin dröm – får han vila blir den sann

SPORTBLADET

TURIN

Även herrhockeyn har sina mirakel på is.

Halleluja – Peter Forsberg har återuppstått från, om inte de döda, så åtminstone de ljumskskadades rike och han ser alldeles oförskämt levande ut.

Utan att ta till överord så var det en drömcomeback för Foppa.

Anjas mardröm i går.

Foppas dröm.

Anja är verkligen mitt i en mardröm. Två brons mot Kostelics ett guld är precis allt det Anja inte ville ha. Svarta ögon, knäckt stav, kolsvarta ögon, snabba steg bort från prisceremonin. I OS stora tvekamp har Kostelic tagit ett obehagligt grepp och gett luft åt alla de som brukar säga att Anja vinner – när Kolstelic inte är med. Annars förlorar hon.

Det är en mardröm.

Men Foppa är mitt i en dröm. Matchen mot Lettland blev exakt den enkla resa han ville ha. Inga tacklingar, inga elaka motståndare, inga fulheter, bara trevlig allmänhetens åkning och fritt fram för Foppa att slå sina passningar som den här kvällen var genialare än geniala och vackrare än Zlatan.

Den här milda kvällen fick han till och med två defensiva brunkare som Samuel Påhlsson och Per-Johan Axelsson att se ut som målkungar. Det krävdes bara att de rörde sig lite så fick de en passning och hade de bara klubbladet i isen gjorde de mål.

Det syntes direkt:

Första bytet gjorde Foppa en blixtsnabb vändning bakom målet och skapade en målchans direkt.

Andra bytet snurrade han skamlöst och drog på sig en utvisning.

Det var kort sagt den tekniska superstjärnan vi lärt oss älska så mycket. Varje gång det är popularitetsomröstningar så får han högst siffror. Nu senast krossade han Zlatan på Aftonbladet.se. Så stor är Peter Forsberg. Hans handleder är känsligare än Zlatans fotleder. Hans ego är något mindre, men hans bankkonto är ungefär lika stort.

Kanske möts de här i Turin... det blir ett intressant möte.

Tacklade en gång...

Jag vet att man inte ska dra allt för stora växlar på en debut i en sån här match. Men det man kunde konstatera är att Forsbergs skridskoåkning fungerade. Han åkte mycket, tacklade åtminstone en gång och hade full kontroll över motståndarna.

Hans teknik var absolut hundraprocentig. Det märktes verkligen inte att han inte spelat hockey på en månad. Hans split vision var absolut.

Just hans split vision har jag varit orolig för. Med det menas att man kan ha koll på både puck, motståndare och medspelare. Man tittar framåt, men ser allt. Om man åker omkring och är rädd för smällar tappar man den förmågan. Det verkar verkligen inte som om det är fallet med Foppa just nu. Han såg ut att ha full koll.

Men är nummer 21:s närvaro bra för alla?

Förlorade förödmjukande

Det är tveksamt. Bröderna Sedin med den magnifike Mikael Samuelsson fick mindre istid och verkade lite förvirrade. De spelar okej, men de gör inte mål.

Det här är ungefär samma lag som förlorade mot Tjeckien så förödmjukande i World Cup och blev utbuade i Globen.

Bröderna Sedin och Henrik Lundqvist har tillkommit. Lundqvist var okej i går, men målet borde han verkligen ha tagit.

Försvaret fungerade väl så där. Foppas line släppte till en del. Och överhuvudtaget är det på backsidan vi har problem, det var lätt att se. Hävelids comeback gör backsidan bättre. Men tillräckligt? Tveksamt.

I dag möter Tre Kronor USA i en match utan större  betydelse. Vi är redan klara för kvarten.

Men jag tycker matchen betyder enormt mycket på ett sätt:

I matcher mot bra motståndare har Tre Kronor i den här versionen, med alla de bästa, ett sorgligt facit. På de två senaste matcherna – Ryssland i OS och Tjeckien i World Cup – har vi 1–11 i målskillnad.

Det är siffror som måste brytas nu.

Vila Foppa mot USA, Bengan

Vi kan inte skämma ut oss för många gånger mot riktigt motstånd. Lettland och Kazakstan är en sak. Världsklass en annan.

Om jag var Bengt-Åke skulle jag vila Foppa mot USA i dag. Låta gårdagens match sätta sig i kroppen. Sen kan han börja leta efter en kedja som motsvarar alla hans passningar. Men det är inget motståndarna behöver veta än.

Bengt-Åke ser ut att ha full koll.

Han verkar veta att gruppspelsmatcher är mindre värda än pappret laguppställningarna skrivs på.

På onsdag börjar OS. Inte en sekund före.

Lasse Anrell