Kommentatorn ska leda snacket

SPORTBLADET

Frank Östergren: Tittaren vill ha trygghet

En bisittare ska inte ta över.

Sker det är inte kommentatorn redo för sitt uppdrag.

För det är kommentatorn som styr sändningen, som efter förutbestämt arbetsmönster släpper in bisittaren.

Åtminstone om man följer den engelska skola jag föredrar och som i går perfekt illustrerades av Åke Unger och Jonas Wirmola

Med rätt personkemi kan det fungera ändå, minns Åke Strömmer och Assar Rönnlund.

Men med Mats Larsson och Per Blohm i Eurosport blir det haveri. Mats Larsson visar viss potential, följer spelet bra, identifierar spelare snabbt.

Men när det under Egypten-Senegal uppstod ett antal heta situationer var det bisittare Per Blohm som tog över. Kommentatorn upprepade bara det experten sa och satte sig därmed i underläge.

Det där kan vara en rutinfråga, när Mikael Bergvall kommenterar sker samspelet med Per Blohm efter en korreografi där ledarrollen är tydlig.

Vilket ger tittaren trygghet.

Grattis alla som gillar Jan Blomqvist och Eje Elgh. När Formel 1-säsongen startar, nu i Viasat, har det populära paret värvats över från TV4. Viasat har förresten också skrivit nya kontrakt för Nascar och Indy.

Viasat har även köpt tre av Englands landskamper inför VM, de mot Uruguay, Ungern och Jamaica. Något som bara understyker koncernens fotbollssatsning. Ni såg själva i går FA-cupen, i kväll FA-cup och Eredivisie, i helgen matcher från tre-fyra ligor.

TV4 och TV4 Plus gjorde ett utmärkt jobb under handbolls-EM. Inte bara kommentorsmässigt, utan också studion med Andreas Odén var effektiv och seriös. Något som kom helt i skuggan av Tommy Engstands höga Hyland-standard i lördags. Grattis i efterhand till fyrans gäng.

Dagens Nyheters kulturdel fortsätter sin obegripliga bevakning av tv-sport. Senast var åsikten att tv-sporten skulle strunta i fotbollens ekonomi. Men så blir det när om tv-sport okunniga kultursnobbar skriver för en intern beundrarkrets. Trots att tv inte fanns på den tiden är jag säker på att Mr Jones roterar i graven.

Lasse Bengtssons intervjuer i fyrans morgonprogram på lördagar är intelligenta uppvisningar i meningsfull konversation.

Varför i alla Gudars namn kan ingen i tv-sportens värld åstadkomma något av samma

klass? För att det kräver för mycket, för attg det kräver en påläst intervjuare, för att det kräver en intervjuare som inte ställer sig själv i centrum?

FOTNOT: Mr Jones, David Jonasson, DN:s förste sportchef. DN var den första dagstidningen med en daglig sportsida.

Frank Östergren