Anja tar ny fart mot ännu en OS-medalj

SPORTBLADET

Turin

Sverige svävar fram på små moln i Turin - de bästa svenska vinterspelen hittills.

I dag är frågan om framgångsvinden kan lyfta Tre Kronor till OS-final.

Och om Anja Pärson kan komma ikapp Gunde Svan.

Gunde tog sex OS-medaljer under sin karriär och är Sveriges näst mest medaljprydde vinterolympier efter Sixten Jernberg.

Anja är uppe i fem - efter ett guld och två brons i år, samt ett silver och ett brons från Salt Lake City 2002 - och siktar i dag på sin sjätte när storslalomen avgörs i Sestriere, med start redan klockan 9.30.

Knäproblemen som störde henne i slalomen är inte över, men ska inte utgöra något problem, sade landslagsläkaren Dan Vinberg igår.

- Det ser bättre ut nu, men behandlingen fortsätter.

Startnummer 3

Det handlar om ligamentsskador och muskelpåverkan. När det gäller det vänstra knät är också den yttre menisken påverkad.

- Vi har inte diskuterat att göra en artroskopi, sade Vinberg, det vill säga en titthålsundersökning.

- Det får vi ta ställning till efter säsongens slut. Det kan också vara så att den viloperiod som följer då kan inverka positivt på hennes knän.

Anja går ut med startnummer 3 i första åket, bakom två av hennes huvudkonkurrenter, spanjorskan Maria Rienda Contreras och slovenskan Tina Maze. Även Anna Ottosson, Maria Pietilä-Holmner och Jessica Lindell-Vikarby kommer till start för Sverige.

Det avgörande andra åket startar klockan 13.

Längd och skridskor

En annan svensk guldtjej i farten i dag är Lina Andersson. Men att det ska gå lika bra på damernas tremil som i sprintstafetten är osannolikt. Lina har haft svårt på de längre distanserna under säsongen. Loppet går i klassisk stil, med masstart, klockan 11.30.

Övriga svenskor i laget är Britta Norgren och Anna-Karin Strömstedt.

Ett par timmar senare, klockan 15, ska Johan Röjler göra sin sista olympiska insats för året. Det kommer att ske under stort jubel - svensken åker nämligen i par med hemmaidolen Enrico Fabris i det sjätte av åtta par på skridskons 10 000 meter.

En realistisk förhoppning är att få in Johan bland de åtta bästa, även om han själv hoppas på mer än så:

- Någonstans i min kropp vet jag att det finns kapacitet för en medalj. Det gäller bara att min oerhörda tur och formkurva hittills i OS vänder nu, sade Johan häromdagen.

Lundqvist mot Jagr

Klockan 16 ska sedan Tre Kronor ut i sin semifinal i ishockey mot Tjeckien - med den fruktade Jaromir Jagr, poängligaledare i NHL.

- Möter man Jagr måste backarna ligga tätt på honom, konstaterade Sveriges målvakt Henrik Lundqvist, till vardags klubbkamrat med Jagr i New York Rangers.

- Men det går dessutom inte att stirra sig blind bara på Jagr. Det finns så många andra tjecker som är bra, sade Lundqvist igår.

Sverige får klara sig utan skadade Mattias Öhlund som ersätts av Niklas Kronwall.

Den andra ishockeysemifinalen spelas mellan Finland och Ryssland klockan 21.

Finland är också i farten i herrarnas curlingfinal, mot Kanada, klockan 17.30.

Wiktor Nummelin/TT