Nu är världens bästa tillbaka

SPORTBLADET

Jidhe: Jag är bättre än någonsin

Foto: Storvretas Mika Kohonen och AIK:s Niklas Jidhe har båda hård press på sig att ge sitt lag guld.

Innebandyvärldens bästa spelare är tillbaka i elitserien:

AIK:s Niklas Jidhe och Storvretas Mika Kohonen.

Nu ska de kriga om SM-guldet – och första slaget sker i Globen ikväll.

– Det blir en av de största matcherna i karriären, säger Niklas Jidhe.

Mika Kohonen kommer närmast från en säsong i hemlandet Finland. Niklas Jidhe har gjort två säsonger som proffs i Schweiz.

När de nu återvänder till svensk innebandy blir de utan tvekan elitseriens två största profiler.

Drabbning i kväll

Första kraftmätningen mellan storfavoriterna sker redan i kvällens premiär. Direkt upp till bevis för Niklas Jidhe, som ska frälsa AIK efter två raka finalförluster.

– Vi har den bästa truppen. Därför vinner vi SM-guld. Jag har spelat i många bra lag, men jag har aldrig varit med om att så många spelare i laget är aktuella för landslaget, säger han.

29-åringen lämnade Pixbo som svensk mästare år 2003.

– Det var min bästa säsong i elitserien och jag trodde att det skulle bli svårt att fortsätta att utvecklas. Men i Schweiz fick jag ta massor av ansvar och det var nyttigt.

Nu är jag bättre än någonsin.

Längtade tillbaka

Varför blev det AIK när du återvände hem?

– Jag längtade tillbaka till världens bästa liga och när AIK flög ned till Schweiz för att träffa mig så var det uppenbart att de ville ha mig. Sånt trodde man inte hände innebandyspelare, säger Niklas Jidhe.

Mika Kohonen, 28, har utsetts till världens bästa innebandyspelare och ska ge storsatsande Storvreta sitt första SM-guld. Finländaren har poängrekordet i elitserien med 39 mål och 68 assist på 30 matcher.

– Jag och familjen hade väl bestämt att vi skulle tillbaka till Sverige. Storvreta kändes som den bästa lösningen, säger han.

Vad talar för Storvreta den här säsongen?

– Killarna i laget har spelat tillsammans länge. Och vi som är nya har kommit bra in i laget. Vi har seriens bästa trupp, säger Mika Kohonen.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy