10000 m-klubben? – Japp, jag är med

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Följ med på Björkmans resa 132155 km runt klotet

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
favorit "Läcker, en riktig idrottsstad", säger Jonas Björkman om sin favoritstad Melbourne.

45 flighter, 132 155 km och 17 länder på 40 veckor.

Är du med i 10 000 meters-klubben, Jonas?

– Japp, med så mycket tid jag spenderat i luften så, skrattar Jonas Björkman, som i dag spelar kvartsfinal i Stockholm Open.

Sportbladet har kartlagt en handelsresande i tennis.

Jonas Björkman, 33, lämnade hemmet i Monte Carlo den 29 april.

Han har inte varit hemma sedan dess.

– Det är inte optimalt. Det ska bli skönt att komma hem och få byta kläder och grejer, säger Björkman som i går besegrade Mario Ancic i andra omgången i Stockholm Open med 7–5, 7–6 (9–7).

Knappast några andra idrottsmän reser mer än tennisproffsen. Och Björkman tillhör de tennisproffs som reser allra mest.

– Men det här galna resandet i år har lönat sig då jag klättrat på singelrankningen precis som jag hoppats.

Familjen, frun Petra och sonen Max (2 år, 9 månader), reser för det mesta med.

– Det hade aldrig funkat om inte de varit med, säger Björkman i samma stund som Petra och Max står i kö hos passpolisen för att kvittera ut nya pass.

För en vanlig ”svensson” är resor förknippat med semester, förväntan och spänning. För Björkman är det grå vardag och transportsträckor mellan tävlingar där det gäller att prestera max.

– Men jag tycker att resandet är helt okej så länge det inte blir förseningar och stress. Det är packandet, två gånger i veckan, som är så fruktansvärt tråkigt.

Spelarna på touren får det mesta serverat och betalt. Men alla resor betalar de själva.

– Bara USA- och Asien-svängen i höst kostade 120 000 kronor för mig. Sedan ska Petra, Max och tränaren också ha biljetter.

Åker du alltid business- och förstaklass?

– Nej. Förstaklass blir det aldrig och inom Europa flyger jag ofta ekonomiklass. Business blir det bara på längre flygningar.

Det borde bli en del bonuspoäng?

– Ja, men jag kan aldrig utnyttja dem. Resor på bonuspoäng måste man boka tidigt och vi måste ju ha ombokningsbara biljetter så vi kan sticka när vi åkt ut. När man sen har en månad ledigt i december är man inte så pigg på att boka en lång flygresa.

Blir det mycket tax free-sprit?

– Haha, nej, inte med den packningen vi släpar runt på. Förutom en väska med datorn har vi alltid med oss racketväskan i handbagaget.

Har du blivit av med bagaget någon gång?

– Ja, sju-åtta gånger bara i år. När jag reste från Peking till Delhi i september tog det sex dagar innan bagaget kom. Då får man ge sig ut och handla eller låna ihop grejer.

Tennisproffsen brukar gnälla över att de inte ser något annat än flygplatser, hotellrum, träningsbanor och tävlingsbanor.

– Nu på äldre dar har jag försökt hitta tid för att se mig omkring. Vi besökte till exempel kinesiska muren nu senast vi var i Peking. Men jag har fortfarande inte sett Frihetsgudinnan trots att jag varit i New York hur många gånger som helst.

Kan du få resfeber?

– Nej, inte när jag reser till en stad eller tävling jag varit på tidigare. Ofta är det samma spelarhotell år efter år. Men ska jag resa till något nytt ställe kan jag nog känna lite resfeber.

Vad är ditt drömresemål?

– Jag har hört mycket gott om Maldiverna. Jag skulle vilja åka och lägga mig på någon exotisk strand någonstans och bara slappa, säger Björkman, som i dag spelar kvartsfinal i både singel (mot belgaren Oliver Rochus) och dubbel (med Thomas

Johansson mot argentinarna Martin Garcia och Sebastian Prieto).

På måndag återvänder han äntligen hem till Monte Carlo. Sedan väntar S:t Petersburg, Lyon eller Basel före Masters Series Paris. Och i början av november avslutas säsongen med Masters Cup i Shanghai.

Puh...

Resekalender årgång 2005

Björkman om...

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN