Första förlusten för Linköping

SPORTBLADET

Frölunda vann stort i seriefinalen

Göteborg

Tålamod, tålamod och åter tålamod.

Det var tränarnas budskap till lagen inför "seriefinalen" mellan Frölunda och Linköping.

Mest tålamod visade Frölunda och tillskansade Linköping lagets första förlust i årets elitserie.

6-2 (1-1, 2-0, 3-1) var klara siffror för Frölunda.

I den första perioden var det väldigt avvaktande spel från båda lagens sida. Det var samlat försvar och tätt spel i mittzonen som var riktlinjerna för spelarna.

Frölunda var laget som lyckades bäst även om Linköping tog ledningen genom Mikka Peltola i mitten av den första perioden.

- Jag vet inte riktigt vad som hände där. Det liknade mest en hönsgård i egen zon när alla skulle hjälpa varandra, sade Frölundas tränare Stephan Lundh efter matchen.

Med knappt tre minuter kvar att spela av inledningsperioden kvitterade Frölunda i numerärt överläge när Jonas Esbjörs slog in pucken på tennis.

- Pucken gick som en flipperkula genom vår zon innan han fick träff på den, sade Linköpings Roger Melin.

- Det var synd att vi inte kunde hålla ledningen fram till periodpausen.

Tempoökning

I andra perioden ökade Frölunda tempot och pressade tillbaka Linköping långa stunder. De gånger Linköping kom in i Frölundas zon tappade de ofta pucken utan komma till några riktiga avslut.

- Vi gav Frölunda lägen till kontringar och det är ett spel som de är oerhört skickliga på. Vi gjorde en del enkla misstag där, sade Roger Melin.

De misstagen var Frölunda inte sena att utnyttja. Det blev visserligen bara två mål i mittperioden för Frölunda, men det kan Linköping tacka sin målvakt Fredrik Norrena för.

- Vi skapade flera bra lägen och det kändes bra, sade Stephan Lundh.

Jubileumspoäng

Bara 45 sekunder in i andra perioden gjorde Jonas Johnson sin 300:e poäng i Frölundas färger när han stötte in 2-1 framspelad av Niklas Andersson och Tomi Kallio.

- Jag hade ingen aning om att set var någon form av jubileumspoäng. Det var någon som sade det till mig, sade Jonas efteråt.

Frölunda fortsatte att trycka tillbaka Linköping i sista perioden och tvingade gästerna till att chansspel. Det höll i drygt åtta minuter när Linköping hängde med till 4-2, men sedan tog Frölundas överlägsenhet ut sin rätt och segern på 6-2 var helt rättvis.

- Det var en bra match mellan två bra lag och jag är glad att vi kunde vinna, sade Stephan Lundh.

Frölundas seger innebar inte bara Linköpings första förlust, den innebär också att Frölunda tog över serieledningen från Linköping.

Leif Brändström/TT