Svenssons klipp: 165 000 i veckan

SPORTBLADET

Drömkontraktet - en mardröm för Blåvitt: "Vi får för lite betalt"

GÖTEBORG-GÖTZIS. En klausul i kontraktet tvingade IFK Göteborg att släppa Kalle Svensson till reapris.

Själv blir landslagsbacken mångmiljonär.

Treårskontraktet med Glasgow Rangers är värt 25 miljoner kronor.

- IFK Göteborg får alldeles för lite. Jag är långt ifrån nöjd, säger sportchefen Håkan Mild, som ska göra allt för att ersätta Svensson med Mikael Antonsson.

Foto: Håkan Mild.

Strax före klockan sex igår morse klev VM-backen in på Landvetters utrikesterminal, hälsade på agenten Kent Carlzon och ställde sig i kön för att checka in till Air France flight 5031. Sedan klev de ombord på planet till Paris, där Rangers väntade med kontraktet.

Det var inte den version agent Carlzon ville ge när Sportbladet talade med honom senare samma dag.

- Vad som är på gång med Kalle Svensson? Ingenting. Nu är han med landslaget.

Nej, ni är i Paris.

Efter tio sekunders tystnad återfick han talförmågan.

- Ingen kommentar. Jag vet inte vad uppgifterna kommer ifrån.

Jag såg er på Landvetter.

- Du har sett oss, men ingen annan vet om det. Vi är inte här för att signa med någon klubb. Vi har inte träffat någon och vi ska inte träffa någon.

Så ni åkte till Paris för att shoppa?

- Det kan man säga. Vi är och shoppar i Paris, sa Kent Carlzon.

Ett par timmar senare kom nyheten ut på IFK Göteborgs hemsida. Om någon öppnade plånboken i Paris var det, just det, Glasgow Rangers. 22-åringen skrev på ett kontrakt, som enligt uppgift till Sportbladet ger honom en veckopeng på 165000 kronor. Efter VM flyttar han till Skottland. Sent i går kväll kommenterade Kalle Svensson själv övergången på Rangers hemsida.

Väldigt nöjd

- Rangers såg mig i den sista seriematchen mot Malmö. När jag fick höra det blev jag väldigt intresserad. Jag är väldigt nöjd med att affären är klar, säger han.

För IFK Göteborg är förlusten tung, både sportsligt och ekonomiskt. Svensson kom till klubben 2003 och skrev året därpå ett nytt kontrakt. I det fanns en klausul som sa att han skulle få lämna klubben för en viss summa. Enligt uppgift handlar det om 600000-700000 euro. Nu är han landslagsman, och värd betydligt mer än så.

Affären gick snabbt

Affären med Rangers gick snabbt, eftersom även Olympiakos fanns med i bilden.

- När det gäller Kalle hade vi inget val. Han vet att jag tycker att han är värd bra mycket mer än vad vi fick. Det är inte tillräckligt bra betalt. Jag är väldigt besviken på det. Nu kan jag bara önska Kalle all lycka som finns. I framtiden hoppas jag få se honom i IFK igen, säger Håkan Mild.

Svenssons tänkte ersättare, Mikael Antonsson, kan vara klar för Blåvitt inom kort. Mild, Svensson och agenten Martin Dahlin träffades i samband med landskampen på Ullevi. Enligt Sportbladets källor har "Anton" nobbat Elfsborg.

- Inget är klart, men Antonsson vet att vi vill ha honom, säger Håkan Mild. Antonsson ersätter Rangers såg Kalle Svensson i matchen mot Malmö. Affären gick snabbt eftersom även Olympiakos fanns med i bilden.

Kalle Svensson

Stefan Holm