”Jag vet var jag står”

Publicerad:
Uppdaterad:

Klüft överraskade i kastgrenarna när hon vann i Götzis

Mångkampsglädje. Carolina Klüft kramar om en av sina konkurrenter efter segern i Götzis där ”Carro” visade toppinsatser i spjut och kula.
Foto: Bildbyrån
Mångkampsglädje. Carolina Klüft kramar om en av sina konkurrenter efter segern i Götzis där ”Carro” visade toppinsatser i spjut och kula.

GÖTZIS

Sin vana trogen vann Carolina Klüft sjukampen i klassiska Götzis.

Men hon gjorde det på ett ovanligt sätt.

I sin första tävling på nio månader var hon bäst i sina normalt svagaste grenar – kula och spjut.

Foto: Jimmy Wixtröm
Carro slog till med nytt pers i spjut.

Fjärde starten i Götzis resulterade i fjärde segern. Dock saknades flera av hennes starkaste konkurrenter och slutpoängen, 6719, var en bra bit från hennes svenska rekord på 7001.

Men Carolina Klüft kunde ändå summera sin första tävlingshelg i mångkamp på mycket länge med ett leende.

– Jag kom ändå upp i 6700 poäng, sade hon. Det var inte det bästa jag har gjort, men det är helt okej. Och jag har fått en förklaring till varför det gick bra i en del grenar och inte så bra i andra.

Riktigt bra gick det där det brukar gå som sämst. I kastgrenarna.

Motvind i längd

Lördagens personliga rekord i kula följdes upp med personbästa i spjut på söndagen. 50,96 i tredje kastet var 72 centimeter längre än hon kastat förut.

– Det kändes otroligt skönt att jag hittade känslan i spjut och det gjorde jag redan på inkastningen, sade Carolina Klüft.

– Det är en sån himla bonus att vinna kastgrenarna för en gångs skull, det har aldrig hänt förut. Skönt att de funkar, de andra grenarna behöver jag inte oroa mig för, de vet jag kommer när jag får några tävlingar och får en bättre form och mer krut i benen.

Bakom kastgrenarna gick det sådär i hoppgrenarna, medan löpgrenarna var klart sämre än normalt.

– Jag vet var jag står, jag vet vad jag ska jobba på, jag vet vilka grenar som har funkat bra, vilka som har funkat sådär och vilka som har funkat sämre.

– Det känns jätteskönt att ha gjort den här tävlingen nu. Det är nervöst och spänt med den första tävlingen på så länge.

Hon vann dock inte längd, specialgrenen, där hon stannade på 6,50.

– Jag hade motvind i de två första hoppen. Sen vände vinden och då blir man lite rädd att man ska trampa över. Jag träffade inte plankan i något hopp och fick inte med mig farten.

”Upp och ner”

Carolina Klüfts seger var i praktiken klar redan före avslutande 800 meter. Efter mediokra 2.14,34, hennes sämsta tid sedan EM i München 2002, blev segermarginalen 271 poäng till tvåan Ljudmila Blonska, den ryska inomhusvärldsmästarinnan.

– Jag trodde ryskan (Olga Levenkova) sprang snabbare och jag hörd inte om Agne (Bergvall, tränaren) skrek ”gå på” eller ”bra Carro”, sade Klüft om avslutningen.

– Det fanns inte mycket krut i benen heller, det har varit en anspänning att göra den första mångkampen på länge och det fanns inte så mycket att trycka till med sista loppet heller.

Trycket i benen ska komma senare. I EM i Göteborg i augusti.

– Det var mycket upp och ner nu, sade tränaren Agne Bergvall. Jag tror ”Carro” satte press på sig i vissa grenar efter hur det har sett ut på träningarna. Att hon skulle sätta personrekord i kula var helt väntat, att hon skulle göra det i spjut kunde jag inte tro i min vildaste fantasi. Men det är typiskt ”Carro”.

– Det här känns helt okej.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN