Norska planen – vill ha OS 2026

Foto: Roald, Berit / TT
SPORTBLADET

Ett vinter-OS i Sverige 2026 har sett alltmer avlägset ut.

Nu kommer ytterligare konkurrens – från grannlandet i väst.

Norska Telemark har i ”djupaste hemlighet” jobbat fram ett förslag om att ansöka – och att kuppa in en ny gren.

Turerna kring ett eventuellt vinter-OS i Stockholm och Sverige 2026 har varit många. Men efter att förslaget röstats ned av Stockholm stad i våras talar inte mycket för ett OS på hemmaplan (även om Sveriges olympiska kommitté fortfarande hoppas).

Nu har istället Telemark i Norge gett sig in i leken.

Mäktiga idrottspersoner inom fylket (motsvarande län) har enligt uppgifter långtgående planer och väntas presentera dessa imorgon, tisdag.

– Jag kan bekräfta att vi önskar få OS till Telemark, men har inga ytterligare kommentarer, säger Geir Berge Nordtveit, ledare inom Telemark Idrettskrets, till NRK.

Vill kuppa in ny OS-gren

Telemark har givit namn åt en viss typ av nedförsåkning – en äldre teknik som framför allt känns igen på skidans bindningar (som bara sitter vid tån och därmed frigör hälen).

Fylket ska länge ha jobbat för att varianten ska bli officiell OS-gren, och har under åren skjutit till 16 miljoner norska kronor till skidförbundet för detta ändamål.

Genom ett OS på hemmaplan hoppas man kunna få valuta för dessa pengar, skriver NRK.

Stort hemlighetsmakeri

Övriga representanter inom den aktuella gruppen ha fått munkavel och order om att inte uttala sig.

Men de sägs ha som ett starkt argument att kommande två vinter-OS hålls i länder med svag tradition inom vinteridrott (Sydkorea och Kina) – och att IOK därmed lär vilja få tillbaka spelen till Europa.

Officiella ansökningar till vinter-OS 2026 ska komma in till IOK under våren 2018. Vilket land som i slutändan får arrangera spelen avgörs i juli 2019.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS