”Senaste beskedet från SOK gör det väldigt svårt”

1 av 4 | Foto: Chung Sung-Jun / Getty Images AsiaPac
Två sängar i en lägenhet i OS-byn i Pyeongchang som håller på att färdigställas inför 2018.
SPORTBLADET

Alpina landslagets tilltänkta boende i OS-byn oroar.

Sverige har försökt att hitta en lösning – men än så länge har den inte gått att nå. 

– Det senaste beskedet vi har fått från Olympiska Kommittén gör det väldigt svårt för oss, säger alpinchef Tommy Eliasson Winter.

– Det är ju något av det värsta som finns att bor trångt, säger Matts Olsson. 

Med drygt 100 dagar kvar till OS i Pyeongchang har Sveriges alpina landslag ett problem. De små lägenheterna i OS-byn som ska rymma flera åkare oroar. 

Som det ser ut i dagsläget ska sex åkare bo i varje lägenhet och det är inte hållbart enligt landslagsledningen. 

– Just nu känner jag inte att vi riktigt har kontroll över förutsättningarna att prestera maximalt. Vi gör så att åkarna ska vara i form att prestera maximalt inför OS. Sedan när vi kommer till OS så har vi en del saker, med boende och så, som gör att det inte är optimalt för att vi ska kunna prestera på max, säger damtränaren Lars Melin. 

Sveriges alpinchef Tommy Eliasson Winter håller med. 

– Det är en jäkligt svår situation. Det senaste beskedet vi har fått från Olympiska Kommittén gör det väldigt svårt för oss. Vi ska vara där nästan under 15 dagar och att då bo jävligt trångt med blöta pjäxor och allt, det gör det inte lätt, säger han och fortsätter: 

– Det är problem när det är den viktigaste tävlingen i livet och det är de kanske svåraste förutsättningarna. 

”Hade till och med hårfön med sig”

Storslalomspecialisten Matts Olsson vet hur det är att bo litet med sina lagkamrater – och deras grejer.

– Det är ju något av det värsta som finns att bo trångt. Vi kommer ju med mycket grejer och så har vi André (Myhrer) som har extremt mycket grejer. 

Har han mer än alla andra? 

– Jo, det har han. Om du tar det med honom kommer han att hävda att han kör två grenar, och visst det gör han, han har väl något pjäxpar extra men han har grejer och de tar plats. 

Vad är det han har? 
– Allt. Det är väl mycket av alltihop antar jag. Det är väl flera par jeans. Du har ju sett lite på honom, han är ju snygg nu. Han kom ner nu sist och hade kavaj och var superstilig. Det är lite så ”respecting the sport” som han kör med. Jag gillar looken, men inte grejerna. Han hade ju till och med hårfön med sig senast, det är klart att det blir mycket grejer. 

Hur stort problem är det? 

– Jag älskar att bo med André, men det är svårt att ha den här ordningen som jag vill. Den tiden du är på rummet är ju den som är lite frizon. På ett OS vill du gärna att alla sådana grejer ska falla på plats och vara så optimala som möjligt. Att klättra på väggarna för att komma förbi grejerna är ju inte skönt.

”Svårt att bygga penthouse till alla”

Eliasson Winter hoppas dock att förbundet och SOK kan hitta en lösning. Ett alternativ är att vissa åkare får flytta ur OS-byn. 

– Vi kommer att göra allt för att de ska ha bra förutsättningar att prestera. Det här är en dag i livet och vi kommer inte att nöja oss med något halvdant. 

Myhrer och Frida Hansdotter är inte speciellt oroliga.  

– Det är svårt att bygga penthouse till alla, även om man själv kanske tycker att man ska ha det. Men det där löser de nog. Jag är där för att tävla och inte bo så det kommer att bli bra ändå. 

– Jag stoppar väl i ett par öronproppar eller går och tar en kaffe någonstans om jag vill vara själv. Vi lever så tajt hela säsongen så det är inget problem, säger Hansdotter. 

Sveriges 22 alpina världscupvinnare genom tiderna 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM