”Respektlöst mot alla inblandade...”

Käck: ”Handlar om vanligt hyfs”

SPORTBLADET

BRUKSVALLARNA. Säga vad man vill om tävlingens dignitet.

Man drar inte bara härifrån helt utan förvarning.

Det är respektlöst mot alla inblandade.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET

Petter Northug är som han är.

En vattendelare.

Han lever lika mycket för att skapa rubriker som för att vinna tävlingar.

Antingen älskar man det, eller så hatar man det.

Det finns ju en anledning till att han ibland benämns som ”skidåkningens Zlatan Ibrahimovic”. Det är för att han sällan – i stort sett aldrig – lämnar en tävling utan att göra avtryck på ett eller annat sätt.

Men det här...

Det här var inte snyggt.

”Team Northug” har varit här i en vecka. Med sig hit hade de en specialframtagen, blågul, tävlingsdräkt med tre kronor på bröstet. Och i går kväll satt Petter, lillebror Even, och polaren Chris Jespersen i sin stuga i Bruksvallsliden och hejade på Sverige när de mötte Italien i VM-playoffen.

Han har flörtat rejält med Sverige.

Sen drar han härifrån och pekar fulfinger åt alla.

Lite så känns det i alla fall.

1 av 2
Northugs polare, Chris Jespersen, visade hur det såg ut när Petter och gänget hejade på Sverige i fotbollen.

Å ena sidan är det svårt att kritisera honom för att han inte åker Bruksvallsloppet 2017. Det gör inte 19 av de 20 svenska A-landslagsåkarna heller, och det säger ju någonting om tävlingens dignitet.

Å andra sidan har han ju kommit hit, sagt att han ska åka och på så vis trissat upp förväntningarna bland arrangörer, motståndare och åskådare.

Då tycker jag gott man får stå sitt kast.

Var det en protest?

Varför han åker hem? Det vet vi inte.

Tränaren Stig Rune Kveen säger att det inte finns någon dramatik bakom beslutet. Ingen skada, ingen sjukdom. Bara att Petter vill spara krutet till den norska säsongspremiären i Beitostölen nästa helg.

Så vad handlar det om? Är det en protest mot att han inte fick tävla i den blågula Tre Kronor-dräkten? (de tre kronorna är en skyddad statssymbol och Northug riskerade därför att bryta mot svensk lag).

Kanske. Det kan bara Petter själv svara på men i så fall känns det otroligt löjligt.

Sen är han ju en vuxen man och fri att göra som han vill, men jag är knappast ensam om att tycka det här är respektlöst. När jag sitter och skriver det här så klampar två norrmän – en reporter och en fotograf – in i mediastugan. De har åkt bil hit från Oslo. Sex timmar tog det. Och när de väl kom fram hade alltså den de var här för att bevaka dragit härifrån.

”Så jävla arrogant”, muttrar en av norrmännen.

Jag kan bara hålla med.

”Ha lite hyfs!”

Managern Are Sörum Langås säger att Northug började fundera på att dra sig ur redan på fredagskvällen. Så varför meddelade han inte tävlingsledningen direkt? Varför lämnade han dem handfallna och överrumplade?

Ha lite hyfs!

För tre helger sedan sprang jag på Petter Northug i italienska alperna Val Senales. Då ställde han upp på sin första intervju på nästan en månad. Han sa att han medvetet gått in i radioskugga för att han vill fokusera på det som är viktigt.

– Cirkusen kommer när säsongen börjar, sa Northug.

Okej...

Då var väl det här ett kvitto så gott som något på att säsongen har börjat.

Och att cirkusen är i gång.

ARTIKELN HANDLAR OM