Målen: Seger i dag – och SM-guld 2020

Foto: Foto: BILDBYRÅN
SUCCÉSPELARE. Jag vill främst vara högst i serietabellen, inte i skytteligan”, säger Asli Iskit. Snart kan hon vara båda.
SPORTBLADET

Spelarbristen har varit påtaglig och stundtals akut.

Ändå står Kristianstad HK på maximala tolv poäng efter sex matcher.

– Vi vinner, vinner och vinner, säger skytteligaledaren Asli Iskit inför toppmötet mot Sävehof.

Det är en – till synes – spretig och tunn trupp som Kristianstad HK har förfogat över i inledningen av damernas SHE.

Men det verkar inte ha stört laget nämnvärt.

Med förre förbundskaptenen Ulf Schefvert vid rodret har laget inlett fläckfritt, och det största utropstecknet heter Asli Iskit. Turkiskan har gjort 46 mål på sex matcher – flest i hela ligan.

– Det har klaffat bra i inledningen. Vi vinner, vinner och vinner, och det är det viktigaste för mig. Jag vill främst vara högst i serietabellen, inte i skytteligan.

Matchen mot Sävehof på lördagen blir det första stora testet för Kristianstad. Iskit menar att det kommer krävas något extra om segersviten ska hållas i.

”Måste jobba ännu hårdare”

– Sävehof är ett bra lag med erfarenhet. De må vara unga men har en fantastisk offensiv. Nu måste vi jobba ännu hårdare och springa ännu mer.

– Det är trots allt på vår hemmaplan. Hade det varit borta hade det varit tuffare men nu hopas jag vi kan ta det.

Ulf Schefvert beskriver sin 23-åriga turkiska som en notorisk målgörare med fin skotteknik. Hennes bakgrund har bidragit till en alldeles särskild förmåga på planen.

– Hon rör sig lite annorlunda, har bra kroppsfinter och är snabb. Många som kommer från de här lite “nyare” handbollsländerna har kanske lite mer basketskolning. Då tar de ju med sig vissa saker, bland annat att stjäla fler bollar bakåt och bryta pass.

”Lite av handbollens Mecka”

Kristianstad HK bildades 2005 efter att klubben bröt sig ur bygdens stolthet i orange – IFK Kristianstad. Vid det laget gick nutidens gigant IFK tungt och var nere i andradivisionen.

Uppdelningen får anses lyckad då båda klubbar numera håller till i finrummet, KHK (damerna) i SHE och IFK (herrarna) i Handbollsligan. Annars är kontrasterna på många sätt tydliga.

– Vi spelar ju i olika hallar och har såklart väldigt olika förutsättningar. Den publik som herrarna har... Det är ju lite av handbollens Mecka i Sverige det här, men vi har ju inte samma publik, säger Schefvert och fortsätter:

– Fast det är inte vår roll att klaga, folk kommer om det går bra.

Spelarbrist satte käppar i hjulet

Och bra har det gått – oddsen till trots.

Foto: BILDBYRÅN
Tränaren  Ulf Schefvert.

Under säsongsinledningen var nämligen spelarbrist ett stort problem för laget.

– Det var några gånger som vi inte ens kunde spela mot ett mål med full uppställning. Men nu har vi fått in förstärkningar, säger Schefvert.

Klubben har som mål att vinna SM-guld senast 2020. Ett tufft mål, kan tyckas, för ett lag som åkte ur i tre raka matcher i senaste slutspel.

– Det är möjligt, men det är alltid bra att ha något konkret att jobba mot så det inte bara blir svammel. Men det är klart att då behöver vi spelarna, medger tränaren.

En seger under lördagen är ett betydligt kortsiktigare mål – som inte heller är ouppnåeligt enligt tränaren.

– Får vi till vår defensiv som vi haft i de här sex matcherna finns det inget som talar emot att vi kan slå Sävehof.

ARTIKELN HANDLAR OM