Bil nummer 13 – otur för konkurrenterna

Här är bilen som ska utmana Mercedes

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter tre år utan en titel vill Red Bull tillbaka till toppen.
Med den 13:e bilen.
– Det kanske är otur, antyder teamet.
– För vissa andra.

Foto: RED BULL

Red Bull har återigen engagerat stjärndesignern Adrian Newey. Britten har designat bilar för Williams, McLaren och Red Bull och han ligger bakom 150 GP-segrar och 20 VM-titlar.
Men efter det att Sebastian Vettel och Red Bull vunnit fyra VM-titlar ville Newey göra någonting annat och ägnade inte alls lika mycket tid åt F1 – men inför årets regeländring återvände han och har nu tagit fram den bil som ska utmana de senaste årens dominanter.
– Bilen ser bra ut, den ser snabb ut, den ser juste ut och då har den tendens att vara det också, säger stallchef Christian Horner.

”Vi hade en bra trend i slutet”

Men eftersom det gjorts en rejäl regeländring inför årets säsong är det ingen som vet hur de nya bilarna är i förhållande till konkurrenternas.

– Vi hade en bra trend under slutet av förra året, körde bra i racen och utvecklade bilen bra, samtidigt inleder vi årets säsong med nya regler, det börjar med ett tomt papper och det är ett otroligt utmanande läge. Kan det vara som 2009 när det plötsligt kom en dubbel diffusor som ingen räknat med och körde om allt och alla? Vad har vi missat? Har vi tänkt på allt?, säger Horner.

Mercedes har dominerat i tre år, satt ribban otroligt högt och vi hoppas naturligtvis att vi kan utmana dem. Vi har stabilitet i teamet och vi ser fram emot säsongen. Vi har ett av de mest spännande förarparen som finns, det är fantastiskt att följa Max Verstappens utveckling. Han är fortfarande bara 19 år, men det är otroligt att se hur han växer när han blir allt mer erfaren och sedan har vi Daniel Ricciardo som, för mig, var årets förare 2016.

Kör för seger

I måndags var Sauber först ut med att presentera sin bil för säsongen. I dag presenterade Red Bull sin utmanare om VM-titeln, RB13, bilen har precis som de flesta konkurrenter en fena bakom cockpit, medan lösningen kring nosen skiljer sig från bland annat Mercedes.
– Mitt mål är att köra om placeringar i toppen, och det tänker jag göra väldigt ofta. I mitten av november vill vi vara med och slåss om VM-titeln, säger Daniel Ricciardo, men hans teamkollega Max Verstappen är något mer försiktig i sin analys:
– Bilen ser ut att vara väldigt aggressiv, vi hoppas att den är snabb på banan också.
I morgon inleds testerna inför årets F1-säsong, totalt har stallen åtta dagar på sig att testa i spanska Barcelona och de dagarna ska delas på minst två förare.

Säsongen startar i Australien den 26 mars, men fram till dess lär mycket hända. Den bil som presenteras i februari är aldrig identisk med den som körs i Melbourne en månad senare.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM